Jak szybko rozmrozić mięso? Co jeszcze warto wiedzieć?
Każdy z nas stanął kiedyś przed dylematem „jak szybko rozmrozić mięso”, ze względu na to, że mięso do tej pory stanowi podstawę obiadów, a bardzo często kupujemy go zbyt dużo. Stąd bardzo popularne w Polsce i na świecie jest mrożenie mięsa. Przy okazji rozmrażania warto poruszyć temat mrożenia mięsa.
Mięso z kurczaka czy mięso wieprzowe można spokojnie zamrozić w domowych warunkach. Warto jednak zwrócić uwagę na kilka istotnych kwestii. Przede wszystkim mięso, które chcemy zamrozić, musi być świeże. Nie może to być produkt już wcześniej zamrożony i rozmrożony, ponieważ wiąże się to z ryzykiem zakażenia bakteriami, które mogą doprowadzić do zatrucia pokarmowego. Świeże mięso nie ma nieprzyjemnego zapachu czy niepokojącego koloru.
Dużo łatwiej mrozi się mięso w mniejszych kawałkach i jest to również znaczna oszczędność. Przed mrożeniem mięso zważ i poporcjuj. Średnio w przepisach na 4 osoby używa się ok. 400 g mięsa, dlatego warto mrozić mięso w porcjach o takiej masie.
Mięso przed mrożeniem warto wyciągnąć z oryginalnego opakowania i przełożyć do specjalnych woreczków do mrożenia lub odpowiednich pojemników. Mięso umyj dopiero po rozmrożeniu, jeśli jednak zrobisz to wcześniej, to dokładnie osusz je ręcznikiem przed schowaniem do zamrażalnika.
Przed zamrożeniem dokładnie opisz co to za rodzaj mięso oraz kiedy zostało schowane w zamrażalniku. Jest to o tyle istotne, że takie zamrożone mięso niestety nie jest wieczne. Jeśli chcesz zmagazynować mięso mielone z wieprzowiny, to nadaje się ono bezpiecznie do spożycia maksymalnie 2 miesiące, a mielone mięso wołowe do 3 miesięcy. Pod warunkiem że przetrzymywane jest w temperaturze -18 st. C. Ogólna zasada mrożenia mówi o tym, że im tłustsze mięso, tym krócej może być przechowywane. Wynika to z faktu jełczenia tłuszczu poddanego głębokiemu mrożeniu.
Pierś z kurczaka lub inne jego fragmenty możesz mrozić nawet do 12 miesięcy. Dłuższy czas przechowywania może spowodować utlenianie z niego tłuszczów nienasyconych, co negatywnie odbije się na jakości mięsa. Całe kawałki mięsa wołowego również możesz przechowywać w zamrażalniku 6 - 12 miesięcy, a mięso wieprzowe około pół roku. Jeśli chcesz zamrozić plastry schabu, przełóż je papierem do pieczenia, dzięki czemu nie skleją się ze sobą i zachowają swój kształt.
Jak widzicie im bardziej rozdrobnione i tłuste mięso, tym krótszy czas może spędzić w naszym zamrażalniku.
Jeśli wiecie, jak prawidłowo przechować mięso na dłużej to teraz pozostaje tylko dowiedzieć się jak odmrozić mięso w szybki sposób. Można to zrobić na 3 sposoby.
W wodzie: Zamrożone mięso umieść w szczelnie zamkniętym woreczku strunowym pozbywając się nadmiaru powietrza. Umieść mięso w misce z zimną wodą, tak by dokładnie zakryło całość. Wymieniaj wodę co 30 minut.
W mikrofalówce: Zamrożone mięso wyciągnij z opakowania i umieść w głębokim talerzu. Ustaw odpowiednie parametry na mikrofalówce. W razie potrzeby obróć mięso na drugą stronę, by równomiernie się rozmroziło.
W piekarniku: Ustaw temperaturę na 50 stopni. Zamrożone mięso owiń folią aluminiową lub umieść w rękawie do pieczenia. Ułóż całość w naczyniu żaroodpornym. Rozmrażanie potrwa 30-40 minut.
W moim przypadku bardzo często pomysł na obiad pojawia się w ostatniej chwili, dlatego potrzebuje dużo szybciej rozmrażać mięso. Mam nadzieję, że ten sprawdzony sposób sprawdzi się także u Was.