Jak szybko rozmrozić kurczaka? Co jeszcze warto wiedzieć?
Zamrażanie mięsa jest najlepszym sposobem na jego dłuższe przechowywanie. Chroni je przed zepsuciem oraz szkodliwymi dla ludzkiego zdrowia bakteriami i zarazkami. Odpowiednio spakowane kawałki surowizny mogą leżeć w zamrażarce nawet do 9 miesięcy. Mrożenie powoduje opóźnienie psucia się jedzenia, a także hamuje powstawanie i rozwój mikroorganizmów, które powodują powstawanie pleśni, bądź rozkład produktów spożywczych.
Jeśli chcesz rozmrozić kurczaka w łatwy i szybki sposób, możesz wykorzystać dwie metody. Jeżeli chcesz rozmrozić pierś z kurczaka na obiad, warto pamiętać o tym, aby zrobić to odpowiednio… wcześniej. Im wolniej drób będzie się bowiem rozmrażać, tym mniej wytrąci się z niego smaku, właściwości oraz struktury. Rozmrażanie kurczaka, jak i innego surowego mięsa, jest bardzo ważne - jeśli zrobimy to niewłaściwie, ryzykujemy poważnym zatruciem. Nieodpowiednie rozmrażanie kurczaka naraża nas na zakażenie drobnoustrojami. A więc jak szybko rozmrozić kurczaka?
- w mikrofali - mięso należy włożyć do wysokiego naczynia, np. miski i ustawić program defrost. Mięso można odwracać, by równomiernie się podgrzewało. Rozmrażanie zajmie około 15 minut. To prosty i sprawdzony sposób. Nigdy nie rozmrażamy żywności w opakowaniu (folia, plastik, styropianowe tacki), ponieważ mogą topnieć pod wpływem fal i wydzielać szkodliwe substancje chemiczne.
- w misce z zimną wodą - do wody wlej zimną wodę i przełóż do niej kurczaka w szczelnie zamkniętym pojemniku. Pamiętaj, że mięso powinno być całe zanurzone w wodzie. Należy przeznaczyć 30 minut rozmrażania na 0,5 kg mięsa i wymieniać wodę co 30 minut, aby była chłodna. Jeśli jest miękkie i ugina się pod wpływem nacisku, oznacza to, że jest gotowe do dalszej obróbki cieplnej i nie ma potrzeby dłuższego leżakowania w wodzie.
Szybkie rozmrożenie kurczaka nie jest proste, to fakt. Nie wystarczy wyłącznie wyjąć mięsa z zamrażalnika i odstawić je na talerzyk po to, by samoczynnie się rozmroziło w pokojowej temperaturze. To błąd, jaki stale popełniany jest przez wiele osób. Dlaczego takie rozmrażanie mięsa nie ma sensu? Otóż temperatura utrzymywana w domu sprzyja rozwijaniu się na mięsie różnych bakterii, stanowiących bezpośrednie zagrożenie dla zdrowia.
Wiele osób zapomina o kawałku mięsa w zamrażalniku i przypomina sobie o nim dopiero przed obiadem. W takiej sytuacji pojawia się pytanie: jak szybko rozmrozić mięso?. Cóż najszybciej można to zrobić na pewno w kuchence mikrofalowej. Jednak należy pamiętać, że da się go wykorzystać, tylko jeśli posiadamy sprzęt z odpowiednim trybem. Inny szybki sposób to zanurzenie mięsa w wodzie. Tak rozmrozi się nie tylko pierś z kurczaka, ale również inne części.
Najbezpieczniejszym sposobem na odmrażanie mięsa to włożenie go do wysokiego naczynia i umieszczenie go w lodówce. Jednak należy pamiętać, że to sposób niezwykle długotrwały. Przez co dla wielu osób nie będzie zbyt przydatny, czy atrakcyjny. Nic dziwnego, by odmrozić mięso w taki sposób potrzeba co najmniej 12 godzin, a najczęściej całej doby.