Jak szybko odmrozić mięso?

Istnieje kilka sposobów na szybkie rozmrożenie mięsa. Poniżej przedstawiono sprawdzone sposoby na szybkie rozmrożenie mięsa z wykorzystaniem mikrofali lub bez mikrofalówki:
- rozmrażanie mięsa w wodzie. To najbardziej rozpowszechniona metoda rozmrażania produktów spożywczych. Porcje mięsa, które chcesz rozmrozić, umieść w woreczku i szczelnie go zamknij, usuwając z niego nadmiar powietrza. Mięso włóż do naczynia z zimną wodą. Wodę wymieniaj co około 30 minut. Aby mięso rozmroziło się, powinno by w całości zanurzone w wodzie.
- mięso możesz rozmrozić również w mikrofalówce. Najlepiej wykorzystać kuchenkę mikrofalową, która ma funkcję rozmrażania. Mięso wyjmij z opakowania i umieść je w głębokim talerzu, który zmieści się w mikrofali. Mięso w zależności od masy może rozmrażać się od 15 do 30 minut. Mięso rozmrożone w mikrofali najlepiej wykorzystać od razu.
- rozmrażanie mięsa w piekarniku. Sposób ten świetnie sprawdzi się do rozmrożenia mięsa bez mikrofalówki - jest to doskonała alternatywa dla osób, które nie posiadają tego sprzętu kuchennego. Aby odmrozić mięso umieść je w rękawie do pieczenia lub owiń w folię aluminiową i włóż je do naczynia żaroodpornego, lub głębszej blaszki. Mięso włóż do jeszcze zimnego piekarnika – będzie ono stopniowo zwiększało swoją temperaturę. Piekarnik nagrzej do temperatury 50 – 80°C. Mięso rozmrażaj tym sposobem przez około 30-40 minut.