Jak suszyć pokrzywę?

Zastanawiasz się jak suszyć pokrzywę? To proces niezwykle prosty. Pokrzywę należy odpowiednio przygotować przed suszeniem. Listki ziela dokładnie opłucz ciepłą, ale nie gorącą wodą. Następnie całość dokładnie wysusz, przy pomocy ręcznika papierowego. Tak przygotowane ziele jest gotowe do suszenia. Wysuszyć możesz je na 3 sposoby:
- Naturalnie - rozłóż listki na papierze w ciemnym, chłodnym miejscu. Suszenie zajmie około 2 tygodnie.
- W piekarniku - listki rozłóż na blaszce pokrytej papierem. Całość susz w 30 stopniach C, przy uchylonych drzwiczkach.
- W suszarce domowej - listki susz w 30 stopniach C., przez około 4 godziny.
Listki będą gotowe, gdy będą ciemnozielone z widocznymi białymi żyłkami. Nie powinny być żółte, czy brązowe.