Jak suszyć pokrzywę? Co jeszcze warto wiedzieć?
Pokrzywa to ziele bardzo niedoceniane. Warto to zmienić, gdyż ma niezwykłe właściwości zdrowotne. Najlepiej sprawdza się w formie ciepłego naparu, a zrobić go można z wysuszonych liści tej rośliny.
Zastanawiasz się jak suszyć pokrzywę? To proces niezwykle prosty. Pokrzywę należy odpowiednio przygotować przed suszeniem. Listki ziela dokładnie opłucz ciepłą, ale nie gorącą wodą. Następnie całość dokładnie wysusz, przy pomocy ręcznika papierowego. Tak przygotowane ziele jest gotowe do suszenia. Wysuszyć możesz je na 3 sposoby:
- Naturalnie - rozłóż listki na papierze w ciemnym, chłodnym miejscu. Suszenie zajmie około 2 tygodnie.
- W piekarniku - listki rozłóż na blaszce pokrytej papierem. Całość susz w 30 stopniach C, przy uchylonych drzwiczkach.
- W suszarce domowej - listki susz w 30 stopniach C., przez około 4 godziny.
Listki będą gotowe, gdy będą ciemnozielone z widocznymi białymi żyłkami. Nie powinny być żółte, czy brązowe.
Ten prosty przepis doskonale sprawdzi się, gdy chcemy wykorzystać to niezwykłe ziele na co dzień. To sprawdzony sposób na użycie jej w późniejszym czasie do smacznych niezwykle zdrowych naparów. Suszenie pokrzyw to doskonały sposób na przedłużenie jej użyteczności. Susz z pokrzyw najlepiej nadaje się na herbatę.
Zastanawiasz się jak zrywać pokrzywę do suszenia? Najwięcej właściwości zdrowotnych mają młode pokrzywy, to znaczy, że to właśnie je najlepiej wykorzystać do suszenia. Warto jednak pamiętać, że muszą one być dobrze wykształcone. To znaczy, nie powinny być zbyt małe. Najlepszy czas na zbieranie listków przypada na kwiecień i maj. Warto jednak pamiętać, że należy to zrobić, zanim pokrzywy zakwitną. Inaczej nie będą już tak cenne. Najlepiej zrywać cztery do sześciu górnych listków. Na zbiory pokrzywy zabierz ze sobą duży wiklinowy koszyk, tak by listki się ze sobą nie sklejały. Wiele osób obawia się zrywania listków ze względu na ich nieprzyjemne właściwości parzące. Jeśli również nie chcesz doświadczyć ich na swojej skórze, a zależy Ci na młodych listkach, najlepiej zamiast zrywania pojedynczych listków, sięgnij po całą łodygę. Dzięki temu unikniesz poparzenia w trakcie zbiorów. W późniejszym etapie wystarczy nieco odczekać, by pokrzywa zwiędła, dzięki temu straci swoje nieprzyjemne właściwości parzące. To pozwoli na swobodne skorzystanie z jej dobrodziejstwa. Oprócz samej techniki zrywania, czy pory, kiedy zdecydujemy się na zrywanie, niezwykle ważne jest również odpowiednie miejsce zbioru. Nie powinno się zbierać pokrzywy w miejscu, gdzie pojawia się sporo zanieczyszczeń. Lepiej więc zrezygnować z pól blisko ruchliwej drogi.
Pamiętaj, że listki pokrzywy należy suszyć bardzo szybko po zerwaniu. Nie należy zwlekać, gdyż może to sprawić, że pozbawimy roślinę najkorzystniejszych właściwości. Pozostaw ją w przewiewnym i zaciemnionym miejscu, bo rośliny lecznicze narażone na działanie słońca podczas suszenia tracą swoje walory lecznicze i smakowe. Wysuszone liście pachną gorzkawo, a ich smak jest lekko słony.
Jak przechowywać suszoną pokrzywę? Ususzoną pokrzywę należy przechowywać w suchym i zacienionym miejscu, w papierowych torebkach, woreczkach z naturalnych tkanin lub suchych i szczelnie zamykanych pojemnikach.