Jak suszyć pestki dyni? Co jeszcze warto wiedzieć?
Pestki z dyni mogą stanowić wspaniałą przekąskę, czy wartościowy dodatek do wielu dań. Warto sięgać po nie ze względu na ich wartości odżywcze. A jak suszyć pestki dyni samodzielnie? Oto przepis na suszone pestki dyni:
- Pestki wydrąż z dyni.
- Pestki rozłóż na sitku i dokładnie przepłucz.
- Pestki rozłóż na bawełnianej ściereczce lub ręczniku papierowym, by pozbyć się z nich wody.
- Na blachę piekarnika rozłóż równomiernie pestki, tak, by się nie stykały.
- Piekarnik nagrzej do 60 stopni i susz pestki przez 1 godzinę.
Pestki możesz również suszyć na bawełnianej ściereczce, bez używania dodatkowego sprzętu, jednak zajmie to kilka dni (około 5 lub 6). Jeśli chcesz wysuszyć pestki w suszarce, postępuj podobnie jak w przypadku piekarnika.
Pestki dyni, to nasiona niezwykle smaczne i wartościowe. Można je dostać w każdym większym sklepie, również w tych ze zdrową żywnością, do której niewątpliwie należą. Pestki dyni można jednak przygotować samodzielnie w domu. Najlepiej wykorzystać te z dyni, która została przez nas użyta do jakiegoś posiłku. Po co wyrzucać te smaczne nasiona, gdy można stworzyć z nich naprawdę wartościowe danie. Suszenie pestek dyni w piekarniku, czy suszarce, to sprawdzony sposób, by przygotować z nich idealną przekąskę w szybkim czasie. A ile czasu zajmuje suszenie pestek? Cóż to, jak długo mają się suszyć, zależy głównie od wybranego przez nas sposobu. Pestki w piekarniku suszą się szybciej niż te suszone naturalnie. Dlatego, jeśli zależy nam na czasie, warto postawić na użycie piekarnika. W tym urządzeniu podobnie jak w suszarce czas suszenia wynosi około jednej godziny. Oczywiście, jeśli dysponujemy suszarką, również warto jej użyć.
O czym należy pamiętać, samodzielnie susząc pestki dyni? Należy dokładnie pozbyć się miąższu. Gdy tego nie zrobimy, może on psuć się i pleśnieć. Warto też uważać na używaną temperaturę. Nie powinniśmy używać temperatury powyżej 80 stopni C. To może sprawić, że zamiast wysuszyć pestki, ugotujemy je lub spieczemy. To sprawi, że stracą one swoje cenne właściwości, dla których to głównie chcemy je spożywać.
Pestki dyni to produkt o niezwykłych właściwościach. obniżają poziom cholesterolu LDL we krwi, zapobiegają rozwojowi miażdżycy i innych chorób cywilizacyjnych. Mają też działanie antyoksydacyjne, przez co wspomagają organizm i spowalniają zachodzące w nim procesy starzenia, mogą chronić przed nowotworami. Mówi się o tym, że to niezwykle dobry wybór dla osób dbających o zdrowie układu rozrodczego. Dzięki zawartości witaminy E, pestki dyni korzystnie wpływają na płodność, produkcję i jakość plemników. Warto również wskazać, że pestki dyni są również bogatym źródłem cynku, który odgrywa dużą rolę w zachowaniu sprawności seksualnej. Pomaga on bowiem w dolegliwościach ze strony prostaty. Pestki dyni są również bogate w potas i magnez. Dodatkowo zawarta w nich w znacznej ilości arginina powoduje rozluźnienie naczyń krwionośnych poprzez udział w produkcji tlenku azotu. Co więcej, wykazano, że olej z pestek dyni jest wysoce skutecznym, naturalnym lekarstwem na podwyższone ciśnienie krwi. Ze względu na tak liczne właściwości dobroczynne, dobrze jest sięgać po nie jak najczęściej.