Jak suszyć orzechy włoskie? Co jeszcze warto wiedzieć?
Orzechy to składniki, których nie powinno zabraknąć w Twoim jadłospisie, dlatego koniecznie poznaj mój sprawdzony sposób jak suszyć orzechy włoskie.
- Orzechy włoskie w łupinach umieść w suszarce.
- Susz je w temperaturze około 30 stopni.
- Co jakiś czas odwracaj orzechy, gdy pozbędziesz się całej wody, możesz zakończyć suszenie.
W podobny sposób możesz ususzyć łuskane orzechy w piekarniku.
Skoro już wiesz, znasz mój sprawdzony sposób, koniecznie przygotuj swoje domowe suszone orzechy i przekonaj się, jakie są pyszne. Przekonaj się, gdzie możesz je użyć, idealnie sprawdzi się owsianka budyniowa na idealne rozpoczęcie dnia. Zdrowa i smaczna owsianka na śniadanie nie tylko nasyci Cię na długie godziny, ale dostarczy cennych składników do Twojego organizmu. W sklepie jesteśmy w stanie dostać płatki owsiane górskie oraz błyskawiczne.
Do wykonania owsianek polecam płatki owsiane górskie, są one mniej przetworzone niż błyskawiczne, mają większą strukturę i dostarczą nam więcej błonnika. Charakteryzują się, także niższym indeksem glikemicznym niż błyskawiczne. Dodatkowo są bogatym źródłem składników mineralnych takich jak: żelazo, magnez, potas, cynk oraz błonnika pokarmowego, który między innymi usprawnia pracę naszych jelit. Warto włączyć produkty zawierające płatki owsiane do naszej codziennej diety np. wykorzystać je do porannej owsianki lub koktajlu.
Podsumowując płatki owsiane, które są głównym składnikiem owsianek, dostarczą nam wielu cennych składników do naszego organizmu.
Kolejnym składnikiem jest mleko. Możesz skorzystać z mleka krowiego w wersji tradycyjnej lub bez laktozowej, śmiało możesz wymienić je na dowolny napój roślinny. Zwróć uwagę, aby nie zawierał on zbyt dużych ilości cukru dodanego.
Zatem jak zrobić owsiankę budyniową?
W pierwszej kolejności wlej mleko/napój roślinny do rondelka i delikatnie podgrzewaj.
Dodaj budyń o dowolnym smaku i płatki owsiane. Najlepiej sprawdza się tutaj budyń o smaku śmietankowym lub waniliowym. Gotuj całość do maksymalnego napęcznienia płatków. Po około 5 minutach owsianka będzie pyszna i gotowa do spożycia.
Nie zapominaj o dodatku świeżych owoców, postaw na owoce jagodowe, które charakteryzują się niskim indeksem glikemicznym. Warto dodać posiekane orzechy, postaw na migdały lub orzechy włoskie, a jeśli wolisz owsiankę w nieco słodszej wersji. Dodaj odrobinę miodu. Owsianka może przyjmować różne postacie i smaki, postaw na swoje ulubione dodatki i przygotuj swoją ulubioną.
Skoro już wiesz, jak najlepiej suszyć orzechy szybko przygotuj pyszne danie dla całej rodziny. Będzie to idealny pomysł na śniadanie lub lunch, nie tylko na diecie. Nie pozostało mi nic innego jak życzyć Ci smacznego.