Jak suszyć miętę?

- W piekarniku: Blachę z piekarnika wyłóż papierem. Z łodyg oberwij listki i ułóż na blasze cienką warstwą. Ustaw piekarnik na 35 st. C i susz z uchylonymi drzwiczkami piekarnika. Jeśli minimalna temperatura to 50 st. C, to co 5-10 minut wyłączaj piekarnik i zostawiaj do ostygnięcia. Powtarzaj kilkukrotnie, aż listki będą suche.
- W suszarce: Obierz łodygi z listków. Ułóż liście równomiernie na tackach suszarki i włącz urządzenie.
- Powietrzem: Potrzebne będzie suche, przewiewne pomieszczenie, suszarka do ubrań i sznurek. Gałązki złóż w małe bukieciki. Odetnij kawałek sznurka i na obu końcach zawiąż po jednym bukieciku z gałązek. Następnie zawieś gotowy zestaw na dwóch drucikach/sznurkach suszarki, by nie stykały się ze sobą.
Teraz wysuszone listki wystarczy skruszyć, umieścić w słoiku lub puszce i cieszyć się pyszną, miętową herbatką.