Jak suszyć grzyby w piekarniku?

W pierwszej kolejności oczyść dokładnie grzyby. W tym celu wyczyść ogonki oraz kapelusze na sucho z mchu, ziemi, liści oraz igieł. Jeśli chcesz wysuszyć maślaki, to zdejmij z ich kapeluszy skórkę. Następnie sprawdź, czy grzyby do suszenia nie posiadają charakterystycznych dziurek, w których żyją robaki. Oczyszczone grzyby podziel na równe kawałki — w tym celu ogonki oddziel od kapeluszy. Kapelusz pokrój na równe kawałki.
Porcjowane kawałki grzybów ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Grzyby susz w temperaturze 40-50°C w piekarniku elektrycznym z funkcją termoobiegu. Grzyby możesz również suszyć w piekarniku gazowym, jednak kontroluj temperaturę, aby nie przekroczyła 50°C.
Czas, jaki należy suszyć grzyby, zależy w głównej mierze od zawartości w nich wody oraz od wielkości suszonych kawałków. Im bardziej mięsiste i większe kawałki grzybów do suszenia tym czas ich suszenia będzie dłuższy. Ważne aby co jakiś czas sprawdzić stopień wysuszenia grzybów.