Jak sprawdzić świeżość jajka? Co jeszcze warto wiedzieć?
Jajka to produkt, który przez wielu z nas jest często używany w kuchni.
Są jedynym źródłem pełnowartościowego białka, czyli takiego, które w swoim składzie zawiera wszystkie aminokwasy egzogenne. Jest to rodzaj aminokwasów, których nasz organizm nie potrafi sam syntetyzować, dlatego tak ważne jest dostarczanie ich wraz z pożywieniem.
Ich zastosowanie jest bardzo wszechstronne, ponieważ możemy je przygotować praktycznie na każdy posiłek. Na śniadanie jajko idealnie sprawdzi się w wielu formach, takich jak mollete, czyli na miękko, półmiękko i na twardo. Warto wiedzieć, czy jajka w Twojej lodówce nie jest zepsute, czy stare, zatem, na co zwrócić uwagę i jak rozpoznać świeżość jajka?
- Do szklanki nalej wodę.
- Włóż jajko w skorupce i obserwuj.
- Jeśli jajko opadnie na dno szklanki i będzie spokojnie spoczywać, oznacza to, że jajko jest jak najbardziej świeże. Może zostać ono jak najbardziej użyte do jajecznicy, omleta.
- Jeśli jajko będzie unosić się na wodzie, oznacza to, że jajko nie jest najlepszej świeżości.
Jeśli już mamy pewność czy nasze jajka są świeże, postaw na pożywny posiłek i przygotuj śniadanie z jajkami, postaw na dodatek sporej ilości warzyw i pieczywo. Zwróć uwagę aby było ono dobre jakościowo z pełnego przemiału, najlepiej na zakwasie.
W prosty sposób przygotujesz też lunch z dodatkiem jajka, wystarczy, że je ugotujesz i dodasz do sałatki pełnej warzyw i sałaty.
Warto postawić tutaj, też na dodatek grillowanej piersi z kurczaka, czyli drób, który należy do chudych mięs, jest to źródło łatwo przyswajalnego, pełnowartościowego białka. Mięso drobiowe dostarczy do naszego organizmu dodatkowo spore ilości witamin z grupy B, witaminę A, D, E.
Wtedy lunch będzie bardzo syty i pełnowartościowy, dlatego doda Ci energii na resztę dnia.
Mój sprawdzony przepis na jaja na miękko sprawdzi się też na wieczorny posiłek, czyli kolację. Warto przygotować kanapki z ich dodatkiem w tej porze dnia, ponieważ są bogate w tryptofan aminokwas, który jest ściśle związany z metabolizmem metioniny, czyli głównego hormonu odpowiedzialnego na nasz sen.
Jeśli zmagasz się z bezsennością, koniecznie włącz jajka w godzinach wieczornych.
Produkty bogate w tryptofan to także, pestki dyni, mleko, orzechy i banany. Warto posypać kanapki z jajkiem pestkami dyni. Kanapki to również dobry pomysł na szybki posiłek w ciągu dnia poza domem.
Oprócz samego gotowania jajek w celu ich późniejszego dalszego przygotowania powinniśmy koniecznie sparzyć skorupę jajek wrzątkiem. Wystarczy, że włożysz je na kilka minut do wrzątku lub polejesz je gorącą wodą. W taki sposób powinniśmy postępować za każdym razem przed przygotowaniem dania z jajkami. Wszystko to, aby nie doszło do zakażenia salmonella, która potencjalnie może występować na skorupce jaja, jak i w jego wnętrzu.
Samo ugotowanie jajek może nie wystarczyć, dlatego pamiętaj o ich wyparzeniu. Do zakażeń salmonellą najczęściej dochodzi w dużych ośrodkach żywienia zbiorowego, gdzie procedura odpowiedniego przygotowania jaj została zaniedbana, ale o zakażenie też nie ciężko w naszym własnych domu. Do jej głównych objawów należą: nudności, wymioty, bóle brzucha, wysoka gorączka, aż do 40 stopni oraz biegunki. Jeśli takie objawy wystąpią po zjedzeniu jajek, koniecznie udaj się do lekarza pierwszego kontaktu.
Skoro już wiesz, jak sprawdzić świeżość jajka i czy jajko jest świeże, koniecznie wykorzystaj mój sprawdzony sposób i już nigdy go nie zapomnij.