Jak spienić mleko?

Istnieje kilka sposobów na przygotowanie spienionego mleka w domu:
- Aby spienić mleko w słoiku wlej do niego podgrzane do 65°C mleko, tak aby sięgało maksymalnie połowy jego wysokości. Następnie słoik dokładnie zakręć i energicznie potrząsaj przez około pół minuty.
- Aby spienić mleko przy pomocy shakera - podgrzane mleko wlej do połowy wysokości shakera, zamknij go oraz energicznie potrząsaj przez około 30 sekund. Po tym czasie mleko powinno być spienione.
- Aby spienić mleko przy pomocy różdżki do spieniania mleka wlej do wysokiego naczynia mleko podgrzane do temperatury 65°C. Następnie włóż do mleka różdżkę, włącz ją i kilka razy dotknij jej końcówką dna naczynia i wyciągnij je ku górze.
- Aby spienić mleko przy pomocy blendera ręcznego wlej podgrzane mleko do połowy wysokości pojemnika blendera. Następnie do mleka włóż końcówkę blendera i włącz go - proces powinien trwać około 15 sekund.
- Aby spienić mleko przy pomocy blendera kielichowego wlej do jego kielicha podgrzane mleko, zamknij pokrywę i włącz urządzenie. Spienione mleko powinno być gotowe w kilka sekund.