Jak spienić mleko? Co jeszcze warto wiedzieć?
Mleko spienione to doskonały pomysł na dodatek do napojów. Mleko spienione chętnie wykorzystywane jest do przygotowania kaw, takich jak cappuccino, latte, latte macchiato lub flat white. Ilość spienionego mleka do przygotowania wymienionych napojów będzie różna - najwięcej mleka spienionego wykorzystamy do przygotowania late lub late macchiato. W dalszej części dowiesz się jak zrobić piankę do kawy w prosty sposób z wykorzystaniem sprzętów kuchennych lub zwykłego słoika.
A więc jak spienić mleko? Aby dobrze ubić mleko potrzebujesz blendera, shakera, specjalistycznego spieniacza do mleka lub słoika. Istnieje kilka sposobów na przygotowanie spienionego mleka w domu:
- Aby spienić mleko w słoiku wlej do niego podgrzane do 65°C mleko, tak aby sięgało maksymalnie połowy jego wysokości. Następnie słoik dokładnie zakręć i energicznie potrząsaj przez około pół minuty.
- Podobnie będzie przy pomocy shakera - podgrzane mleko wlej do połowy wysokości shakera, zamknij go oraz energicznie potrząsaj przez około 30 sekund. Po tym czasie mleko powinno być spienione.
- Aby spienić mleko przy pomocy różdżki do spieniania mleka wlej do dzbanuszka lub innego wysokiego naczynia mleko podgrzane do temperatury 65°C. Następnie włóż do mleka różdżkę, włącz ją i kilka razy dotknij jej końcówką dna naczynia i wyciągnij je ku górze. Spienione mleko wykorzystaj do przygotowania kawy.
- Aby spienić mleko przy pomocy blendera ręcznego wlej podgrzane mleko do połowy wysokości pojemnika blendera. Następnie do mleka włóż końcówkę blendera i włącz go. Obserwuj stopień spienienia mleka - proces powinien trwać około 15 sekund - warto również przesuwać końcówką blendera od dołu ku górze.
- Aby spienić mleko przy pomocy blendera kielichowego wlej do jego kielicha podgrzane mleko, zamknij pokrywę i włącz urządzenie. Spienione mleko powinno być gotowe w kilka sekund.
Czas spieniania mleka może różnić się w zależności od wykorzystanego produktu. Najlepiej spienia się mleko pełnotłuste podgrzane do temperatury 60-65°C. Do sprawdzenia temperatury mleka warto wykorzystać specjalny termometr. Ciężej będzie spienić mleko o niższej zawartości tłuszczu - jednak nie jest to niemożliwe. Najciężej spienić napój roślinny - jednak do jego spienienia warto wykorzystać specjalistyczny sprzęt.
A ile mleka spienić? Warto nalać maksymalnie połowę objętości naczynia, w którym spieniamy mleko. Mleko pod wpływam maskowania lub mieszania zacznie zwiększać swoją objętość.
Podsumowując: znasz już sprawdzony sposób na spienienie mleka. Wiesz, jak szybko oraz łatwo przygotować pyszny dodatek do kawy. Do spienienia mleka najlepiej wykorzystać mleko pełnotłuste, jednak to z mniejszą zawartością tłuszczu również się spieni - wymaga jednak dłuższego czasu mieszania lub blendowania. Z wykorzystaniem spienionego mleka samodzielnie przygotujesz pyszne cappuccino, latte, latte macchiato lub flat white. Do spieniania mleka możesz wykorzystać także mikser, podgrzane mleko ubijaj na niskich obrotach miksera do momentu powstania gładkiej i zwartej piany.