Jak sparzyć pomidory? Co jeszcze warto wiedzieć?
Pomidory to na pewno jedno z ulubionych warzyw na polskim stole. Ląduje na talerzach prawie codziennie. Gdy nie znajdzie miejsca na kanapkach, znajdziemy go w zupie, potrawkach, sosach, czy zapiekankach. Bez pomidora ciężko wyobrazić sobie współczesną polską kuchnię. I choć te najlepsze dostaniemy na targach głównie latem, to również zimą można bez problemu odnaleźć je w sklepie. Pomidory to nie tylko wyjątkowy smak, to też bogactwo mikro- i makroelementów. Jednym z najważniejszych jest potas, który dzięki swojemu działaniu moczopędnemu obniża ciśnienie krwi. Ale warzywa te dostarczają nam również wapnia, magnezu i żelaza. Znajdziemy w nich też rzadko spotykane w produktach spożywczych mangan, miedź czy kobalt. Co ciekawe pomidory to jedyne warzywa, które po przetworzeniu są równie, a nawet bardziej wartościowe niż świeże. To za sprawą cennego likopenu, który uwalnia się podczas obróbki termicznej.
Choć w większości używa się ze skórką, gdyż nie jest twarda, czy niejadalna, to w wielu przepisach wciąż można znaleźć polecenie, by je obrać i sparzyć. Czy jest parzenie? To po prostu wkładanie pomidorów do wrzątku, by były czyste i gotowe do dalszej obróbki, ale również, by szybciej usunąć skórkę.
Obieranie pomidorów może wydawać się zadaniem żmudnym, jednak całość jest znacznie ułatwiona po sparzeniu warzywa. A więc jak sparzyć pomidory? Oto sprawdzony sposób:
- Na każdym warzywie natnij "x" w dolnej części.
- W czajniku zagotuj wodę.
- Wodę wlej do dużej miski lub garnka.
- Pomidory, przy pomocy łyżki cedzakowej, umieść w naczyniu z wrzątkiem.
- Warzywa pozostaw tak na 30 sekund.
- Wyciągnij pomidory z wrzątki za pomocą łyżki cedzakowej i przemyj je od razu lodowatą wodą.
- W miejscach nacięcia nożykiem podważ skórkę i delikatnie obierz pomidory.
W ten sposób pozbędziesz się skórki bardzo szybko. Inny łatwy sposób na skórkę, to sparzenie pomidorów w mikrofali. Cały proces jest nieco krótszy, bo trawa tylko 60 sekund. Choć to, jak długo potrzebuje pomidor, zależy głównie od posiadanego sprzętu. Wtedy nie trzeba polewać ich wrzątkiem. Wystarczy tylko włożyć go do mikrofali i podgrzewać przez około minutę. Najlepiej również zrobić nacięcia, by potem łatwo się go obierało.
Po co parzy się pomidory? Na pewno wiele osób spotkało się z plotką o tym, że nieobrane pomidory mogą powodować niestrawność. Ma za tym stać źle przetrawiona skórka. I choć w przypadku osób z chorobami układu pokarmowego skórka, ze względu na udział błonnika, może drażnić błonę śluzową i prowadzić do pewnych niedogodności, to już w przypadku zdrowych żołądków nie stanowi ona problemu. Wręcz przeciwnie, może być nawet bardzo pomocna, zwłaszcza w niższych partiach układu pokarmowego. Obieranie pomidorów zwykle związane jest po prostu z lepszymi doznaniami organoleptycznymi podczas zjadania potrawy. Pozbawione skórki pomidory tworzą masę kremową, która w zupie, czy sosie jest po prostu bardziej pożądana.
Teraz gdy już wiesz, jak obrać pomidory ze skórki oraz jak się parzy pomidory, możesz z łatwością wykorzystać je do codziennego gotowania. Istnieje wiele ciekawych pomysłów z użyciem tego warzywa. Od sałatek po pyszne sosy.