Jak sparzyć mak mielony? Co jeszcze warto wiedzieć?
Mak znany jest od tysięcy lat. Współcześnie nadal wykorzystuje się wartości lecznicze oraz odżywcze maku. Stosuje się go w medycynie naturalnej, w kosmetologii, w kuchni. Maki są roślinami oleistymi występującymi w niemal każdym zakątku świata. Charakteryzują się one tym, że wzrastają na wysokość około metra, a każda roślina ma tylko jeden kwiat. W Polsce do celów gastronomicznych na niewielką skalę uprawiany jest mak niskomorfinowy – odmiana wysokomorfinowa jest zakazana. Nasiona maku, zawierające dużo tłuszczu, błonnika, kwasu linolowego. Są one bogatym źródłem witamin oraz soli mineralnych. Znajdują się w nich: wapń, fosfor, magnez, potas, sód, żelazo, cynk, miedź, mangan, witamina C, E, tiamina, ryboflawina, niacyna, czy foliany.
Mak to jeden z niezwykle popularnych dodatków do słodkich wypieków w Polsce. Nic dziwnego charakteryzuje się naprawdę wspaniałym smakiem. Świetnie sprawdza się do ciasta. To również dobry dodatek do tartaletek, czy babeczek. Ciężko wyobrazić sobie jakiekolwiek święta bez udziału potraw, które zawierają mak. Dlatego warto spędzić kilka chwil, by dobrze go przygotować do dalszej obróbki.
Kupny mak należy sparzyć przed użyciem dla względów bezpieczeństwa, ale również lepszego smaku. A zatem jak sparzyć mak mielony? Oto sprawdzony sposób na to jak przygotować zmielony mak:
- Mak przełóż na sitko o drobnych oczkach i przelej go zimną wodą.
- Mak wrzuć do małego garnka i zalej wodą. Użyj proporcji: 2 szklanki wody na 1 szklankę maku.
- Całość postaw na małym ogniu i gotuj przez 20 minut, od czasu do czasu mieszając.
- Po 20 minutach mak przełóż na sito i odcedź z wody. Ostudź go.
To niezwykle łatwy pomysł na to, jak gotować mak, dlatego spokojnie poradzi sobie z nim nawet początkujący cukiernik, czy kucharz. Wiele osób zastanawia się, czy trzeba moczyć mak do makowca i po co należy to robić. Głównym powodem jest odpowiedni smak masy, którą przygotowuje się z maku. Bez sparzenia mak będzie gorzki, co na pewno nie wpłynie pozytywnie na efekt tego pysznego ciasta.
Wiele osób zastanawia się, po co właściwie używać maku mielonego, gdy w sklepach z łatwością da się znaleźć masę makową, której nie trzeba już poddawać żadnym obróbkom. Cóż, gotowa masa makowa niewątpliwie ułatwia przygotowywanie domowych deserów, jednak ze względu na to, że jest już wcześniej zapakowana i przygotowana, nie ma się za bardzo wpływu na jej końcowy smak, a także słodkość. Sklepowe masy makowe zwykle są przesłodzone, oprócz cukru i bakalii dodaje się do nich miodu, przez co znajdują się w niej aż trzy różne sposoby słodzenia. To sprawia, że masa jest nie tylko niezdrowa, ale również niezwykle kaloryczna. Taka ilość cukru na pewno nie będzie dobrym wyborem w codziennych deserach. Choć przygotowanie domowej masy makowej, może wydawać się dość skomplikowane, to jednak jej ogromnym plusem jest to, że mamy pełną kontrolę nad tym co się w niej znajduje. Nawet jeśli chodzi o bakalie można wybierać te lepsze - niesiarkowane i bez dodatku oleju, czy syropu glukozowo fruktozowego, który obwiniany jest za słabą kondycję układu sercowego.