Jak sparzyć kapustę na gołąbki? Co jeszcze warto wiedzieć?
Gołąbki to potrawa przygotowywana z kapusty, a także farszu, zwykle na bazie ryżu i mięsa, czasami spotyka się również takie z dodatkiem kaszy czy grzybów. Gołąbki są daniem niezwykle smacznym, a przy okazji bardzo odżywczym. Goszczą na polskich stołach nie tylko podczas codziennych obiadów, ale również w trakcie świąt. Przykładem mogą być postne wigilijne gołąbki. Dla wielu osób ich przygotowanie jest nieco czasochłonne, jednak efekt jest zdecydowanie wart całej pracy, którą wkłada się w ich stworzenie.
Głównym elementem gołąbków jest na pewno kapusta. Można wybierać spośród różnych jej gatunków. Tradycyjnie gołąbki są nią owijane, jednak w nowoczesnych przepisach drobno się ją szatkuje i dodaje do mięsa. Dzięki temu cały proces jest nieco krótszy. Jednak tradycyjne gołąbki to te, w których kapusta skrywa pyszny farsz. Kapusta używana do przygotowania gołąbków nie może być surowa. To utrudniłoby zawijanie gołąbków, a także wydłużyło czas ich gotowania. Najlepiej sparzyć ją przed wykorzystaniem. A więc jak sparzyć kapustę na gołąbki?
- Odetnij głąb, czyli najtwardszą część kapusty. Znajduje się na spodzie główki.
- Kapustę włóż do dużego garnka z wrzątkiem. Zrób to delikatnie, by się nie oparzyć. Czas parzenia może się więc różnić.
- Gotuj ją przez 20 minut (jeśli to biała kapusta). To ile parzyć kapustę zależy jednak od jej wielkości.
- Kapustę delikatnie wyciągnij i ostudź.
- Liście kapusty obierz i odkrój twarde części.
Po co parzy się kapustę? Zwykle po to, żeby była miękka, a przy okazji smaczniejsza i bardziej elastyczna. Dzięki temu przygotowanie gołąbków jest znacznie szybsze. Parzenie kapusty może też zapobiegać pękaniu kapusty, dzięki czemu przetrwają one długie gotowanie.
Podczas obierania kapusty niestety wiele liści rwie się, przez co nie można ich już wykorzystać do robienia gołąbków. Farsz wypłynąłby z nich podczas gotowania. Nie trzeba jednak wyrzucać tych liście. Należy je ułożyć na spodzie garnka, by zapobiegać przywieraniu gołąbków do dna i ich przypalaniu. To trik znany od dawna. Niezwykle często dno smaruje się również smalcem, tak by kapusta się nie przyklejała.
Najczęściej do przygotowania gołąbków wybierana jest kapusta biała. Powinna być dość duża, z luźnym ułożeniem liści. Dla fanów łagodnych dodatków poleca się kapustę włoską. Sprawdzą się również kapusta pekińska oraz czerwona. W kuchni staropolskiej czasem do przygotowania gołąbków wykorzystywało się kiszone główki.
Kapusta to niezwykle zdrowe warzywo, choć często niedoceniane. Jest bombą witaminową o dużej zawartości witaminy C, zawiera witaminy z grupy B, A, E, K. Kapusta jest bogata również w kwas foliowy i duże pokłady rutyny. Kapusta posiada również związki o silnym działaniu antynowotworowym, czyli izotiocyjaninę oraz sulforafan. Znajdują się w niej również: żelazo, fosfor, magnez, mangan, miedź, potas, sód oraz wapń. Dobrze, by gościła w menu jak najczęściej.
Teraz gdy wiesz już jak gotować kapustę na gołąbki i jak długo trzeba to robić, możesz z powodzeniem wykorzystać ją do przygotowywania pysznych, domowych gołąbków.