Jak smażyć tofu? Co jeszcze warto wiedzieć?
Tofu jest naturalnym produktem roślinnym wytwarzanym z nasion soi. Soja jest rośliną, której nasiona posiadają dużą wartość odżywczą, a oprócz tego charakteryzują się możliwością wszechstronnego wykorzystania. Tofu naturalne, bez żadnych dodatków, jest bardzo subtelne i nie posiada charakterystycznego smaku. Z tego względu przyjmuje smak przypraw do niego dodawanych oraz potraw, których jest składnikiem. Odpowiednio przyrządzone tofu może stanowić świetny dodatek do wielu dań. Istnieje również tofu wędzone, które ma mocniejszy, charakterystyczny, "dymny" smak. Takie tofu świetnie sprawdza się na kanapkach, czy w sałatkach.
Jak smażyć tofu? Istnieją dwie możliwe metody smażenia tego serka. Obie są bardzo popularne, a przy tym niezwykle proste:
- najpierw zamarynuj, a następnie usmaż - tofu zamarynuj w mieszance oliwy, soku z cytryny i ulubionych przypraw, następnie rozgrzej patelnię i podsmaż serek pokrojony w kostkę lub plastry. Smażenie nie powinno zając dłużej niż 8 minut na każdą stronę.
- najpierw usmaż, potem zamarynuj - tofu najpierw obtocz w mące ziemniaczanej, a następnie podsmaż na rozgrzanym tłuszczu, do zarumienienia. Tofu zdejmij, odsącz z nadmiaru tłuszczu i zamarynuj w dowolnej, ulubionej marynacie. Na końcu podsmaż tofu po raz kolejny.
Tofu to na pewno król roślinnych stołów i talerzu. To ze względu na jego uniwersalność oraz dobre chłonięcie przypraw i marynat. Przepis na tofu smażone to sprawdzony sposób na doskonałą bazę wegańskich dań. By jednak zachwycało smakiem i strukturą najpierw należy wiedzieć jak usmażyć tofu prawidłowo, a także jak zrobić naprawdę dobrą marynatę. Smażenie tofu jest bowiem tylko jedną częścią przygotowania. Drugą jest dobranie odpowiednich przypraw. Tofu najlepiej sprawdza się z dodatkiem przypraw o mocnym smaku. Samo jest dość neutralne, dlatego warto dodać do niego coś, co nieco podkręci kompozycję smakową i sprawi, że danie będzie niezwykle smaczne, ale również ciekawe. Dobrze tofu marynować przez dłuższy czas, żeby mogło zebrać odpowiednio dużo czasu i by nadawało się do smażenia na patelni.
Do smażenia tofu najlepiej sprawdzi się oliwa z oliwek, najlepiej wysokiej jakości. Jeśli nie masz takiej pod ręką, sięgnij po olej rzepakowy. Tofu można też smażyć na oleju z awokado oraz na oleju kokosowym. Dzięki temu całość jest smaczna, ale również zdrowa. Smażenie tofu na innych olejach może spowodować wydzielanie niekorzystnych substancji, które będą niebezpieczne dla naszego organizmu.
Warto pamiętać, że smażenie nie jest preferowanym rodzajem obróbki termicznej. To najbardziej niezdrowa forma przygotowywania posiłków. Dlatego, że zwykle używa się do niej naprawdę sporo tłuszczu, a przy okazji w trakcie podgrzewania do tak wysokich temperatur w pożywieniu może wydzielać się mnóstwo niekorzystnych dla zdrowia związków. Dlatego warto sięgać po smażenie tylko od czasu do czasu.
Czy tofu można tylko smażyć? Nie! Tofu można poddawać wielu innym obróbkom termicznym. Nie musisz też poddawać go żadnej obróbce. Tofu, podobnie jak inne sery można zjadać również na surowo. Oprócz tego świetnie sprawdzi się pieczone i grillowane.