Jak smażyć polędwiczki, żeby były miękkie? Co jeszcze warto wiedzieć?
Polędwiczki wieprzowe są niezwykle popularnym rodzajem mięsa, który często gości na polskich stołach. Ich przygotowanie jest nie tylko krótkie, ale również szybkie. A więc jak smażyć polędwiczki, żeby były miękkie i soczyste? Oto sprawdzony przepis:
- Godzinę przed smażeniem pokrój mięso w plastry i przypraw solą, pieprzem i ulubionymi przyprawami.
- Na patelni rozgrzej dowolny tłuszcz - najlepiej oliwę z oliwek.
- Kawałki mięsa delikatnie ułóż na patelni.
- Mięso smaż 3-4 minuty z każdej strony do momentu aż zarumienią się.
- Mięso zdejmij z patelni, nadmiar tłuszczu możesz odsączyć przy pomocy ręcznika papierowego.
Teraz gdy wiesz już jak usmażyć najlepsze polędwiczki, możesz sięgać po nie na obiad. Przepis na polędwiczki smażone, czy duszone, znajdziesz wśród propozycji na tej stronie. Jeśli brak Ci inspiracji na to jak przyprawić to mięso lub z jakim sosem je podać, koniecznie skorzystaj z tych propozycji. Przekonasz się, że polędwiczki smażone na patelni mogą być naprawdę pyszne, gdy wie się jak zrobić to w dobry sposób. Polędwiczki to mięso, które jest naprawdę smaczne. Teraz gdy wiesz, jak przygotować je na patelni możesz używać go również jako dodatek do innych dań. Wspaniale smakuje sałatka z polędwiczką, czy makaron. To mięso, które świetnie chłonie przyprawy, dlatego sprawdzi się w wielu różnych odsłonach. Polędwiczki można wcześniej zamarynować w ulubionych przyprawach. Do wieprzowiny bardzo dobrze pasują tymianek, majeranek, oregano i pieprz ziołowy. Pasuje także czosnek niedźwiedzi, czy słodka papryka. Na bazie tych przypraw można stworzyć swoją ulubioną marynatę. Mięso przed smażeniem można tylko natrzeć - jest to wystarczająca procedura. Jednak jeśli chcemy, by było smaczniejsze, dobrze jest sięgnąć po odpowiednią marynatę. Najlepsza to taka, która oprócz ziół i przypraw zawiera również oliwę i odrobinę kwaśnej substancji, takiej jak ocet, czy sok z cytryny. Pozwalają one na zmięknięcie mięsa i zwiększenie jego soczystości. Jeśli masz odpowiednio dużo czasu, koniecznie sięgnij po dobrą marynatę. Z jej dodatkiem mięso będzie nawet smaczniejsze.
Polędwiczki są zaliczane do mięsa czerwonego. Nie jest ono polecane na zdrowej diecie, a na pewno nie w dużych ilościach. To dlatego, że zawiera ono sporo tłuszczu i cholesterolu. W dużych ilościach niekorzystnie działa na układ krwionośny. Jednak jeśli jest się miłośnikiem czerwonego mięsa, wystarczy tylko nieco zminimalizować jego ilość w diecie. Według Narodowego Centrum Edukacji Żywieniowej można spożywać czerwone mięso 1-2 razy w tygodniu, ale niewskazane jest przekraczanie 350-500 g na tydzień. Polędwiczki wieprzowe mają wiele zalet, między innymi to, że posiadają niedużą ilość kalorii i tłuszczów. Przez dużą zawartość białka, a praktycznie zerową węglowodanów polędwiczki wieprzowe są uważane za doskonały składnik diety sportowców i osób dbających o linię. W porównaniu z innymi mięsem polędwiczka wieprzowa charakteryzuje się sporą zawartością magnezu, potasu, witaminy B1 i witaminy B2. Polędwica wieprzowa jest jednak jedną z najdroższych części tuszy. Cenę tę tłumaczy wysoka smakowitość kawałka, kruchość mięsa i jego właściwości. Warto jednak od czasu do czasu w nią zainwestować.