Jak smażyć na patelni grillowej? Co jeszcze warto wiedzieć?
Przygotowywanie posiłków z grilla jest szybkie i dobre dla naszego zdrowia, posiłki przygotowywane w ten sposób są zdecydowanie mniej kaloryczne.
Na patelni grillowej w prosty sposób przygotujesz:
- dania rybne,
- dania mięsne,
- warzywa.
Zatem jak smażyć na patelni grillowej?
Wystarczy, że rybę lub mięso odpowiednio przygotujesz i położysz na rozgrzanej patelni grillowej. Skoro już wiesz, jak smaży się na patelni grillowej, koniecznie wypróbuj smażenie bez tłuszczu.
Jeśli brakuje Ci przepisu na posiłek z wykorzystaniem grillowanego mięsa, koniecznie poznaj mój przepis na tortillę z serkiem chrzanowym, będzie to szybka i pyszna przekąska lub pomysł na lunch. Moja wersja zawiera grillowaną pierś z kurczaka, ale w łatwy sposób przygotujesz ją w wersji wegetariańskiej, a także w wersji bezglutenowej zamieniając tortille na wersje bezglutenowe lub wykonane z mąki naturalnie niezawierającej mąki np. kukurydziana, gryczana, ryżowa.
Takie rollsy nie dosyć, że są szybkie do wykonania, to dodatkowo są dobre na zimno.
Możesz podawać przekąski na ciepło ze świeżo grillowaną piersią z kurczaka lub taką, która już ostygnie. Nie ma szybszego sposobu na lepszą przekąskę w ciągu dnia lub przystawkę przed daniem głównym. Warto zapamiętać przepis na tortille z serkiem chrzanowym, ponieważ świetnie sprawdzą się także jako przekąska na sylwestra.
Wystarczy, że zaopatrzysz się w tortille, a jako farsz może posłużyć wszystko. Jeśli nie ograniczasz w swojej codziennej diecie, produktów pochodzenia zwierzęcego tak jak w moim przypadku możesz postawić np. na grillowaną lub panierowaną pierś z kurczaka, lub krewetki.
Jeśli jesteś na diecie wegetariańskiej lub wegańskiej postaw na dużą porcję świeżych warzyw.
Przed włożeniem farszu warto posmarować placek, dzisiaj proponuję Ci serek chrzanowy, który w łatwy sposób przygotujesz w domu. Wystarczy połączyć jogurt naturalny z odrobiną chrzanu. Możesz postawić także na humus lub serek śmietankowy.
Jako dodatek do tortilli idealnie sprawdzi się dip domowej roboty, którym posmarujesz środek przekąski. Idealnie sprawdzi się także, twarożek w wersji wegańskiej z tofu, na który przepis znajdziesz w innych moich propozycjach. Przygotowane tortille z dowolnym farszem pokrój na 3-4 cm plastry. Podawaj jako przekąskę na imprezę lub przystawkę przed daniem głównym, pokochają je nie tylko dorośli, ale też dzieci. Przygotuj także swój domowy dip, z którym podasz tortille, może to być guacamole z awokado, sokiem z cytryny i świeżo posiekaną kolendrą, domowy sos czosnkowy z jogurtu naturalnego lub greckiego, lub ketchup z kabaczka, na który przepis znajdziesz także w innych moich propozycjach.
Skoro już wiesz, jak używać patelni grillowej koniecznie wypróbuj mój sprawdzony sposób i przekonaj się, jak proste jest grillowanie.