Jak smażyć mrożoną kostkę z mintaja? Co jeszcze warto wiedzieć?
Ryby to idealny pomysł na zdrowy obiad pełen witamin, a co najważniejsze kwasów omega 3, które Polacy spożywają w bardzo niewielkich ilościach.
Średnie spożycie ryb w Polsce niestety wciąż jest niskie i wynosi tylko około 12 kg/rok na osobę. Polacy najczęściej sięgają po mintaja, śledzie i makrelę. Są to zdecydowanie najtańsze gatunki ryb, często zapominamy o dorszu, łososiu lub halibucie, które charakteryzują się wysoką zawartością kwasów omega 3 w swoim składzie.
Według WHO, czyli Światowej Organizacji Zdrowia, każdy z nas powinien spożywać 250 g ryb dwa razy w tygodniu lub suplementować kwasy omega 3, szczególnie chodzi tutaj o kwasy, które należą do tzw. niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych – EPA, DHA. Nasz organizm nie jest w stanie ich syntetyzować samodzielnie, dlatego tak ważna jest podaż w żywności. Kwasy te działają przeciwzapalnie, zmniejszają ryzyko chorób sercowo- naczyniowych, które są główną przyczyną śmierci na Świecie.
Dlatego szczególnie zachęcam do włączenia ryb do swojego codziennego jadłospisu, wyjdzie to nam tylko na dobre.
W pierwszej kolejności warto wiedzieć, jak smażyć mrożoną kostkę z mintaja.
- Filet, który będzie odmrożony, osusz i dopraw do smaku.
- Obtocz rybę kolejno w mące, jajku i bułce tartej.
- Usmaż rybę na rozgrzanym oleju rzepakowym przez około 5 minut z każdej strony.
Skoro już wiesz, jak usmażyć mrożoną kostkę z mintaja w panierce na patelni. Koniecznie dowiedz się, z czym podawać taką rybę.
Pomysłów jest bardzo wiele, poznaj moje i wybierz swoje ulubione.
- gotowane warzywa,
- puree ziemniaczane,
- grillowane warzywa,
- kasza gruboziarnista,
- łódeczki ziemniaczane,
- sałatka grecka,
- lub sos cytrynowy.
Sam widzisz, ile jest dodatków do dania z rybą.
Jeśli wybrałeś sos cytrynowy, koniecznie dowiedz się jak go przygotować.
Wystarczy, że masło rozpuścisz w rondelku, po chwili dodasz czosnek przeciśnięty przez praskę, pamiętaj o tym to bardzo ważne, ponieważ dopiero wtedy wydobywa się z niego niesamowity aromat. Następnie wlej sok z cytryny, cały czas podgrzewaj na niewielkim ogniu i mieszaj tak, aby sos się nie przypalił, a jedynie zrobił się delikatnie kremowy. Na samym końcu dodawaj stopniowo śmietankę, po chwili nasz pyszny sos cytrynowy jest gotowy. Wykorzystaj go do grillowanej ryby lub pieczonej w piecu. Pamiętaj, że ryby są niezwykle zdrowe, jednak istotne jest też, to jak je przygotujesz. Postaw na pieczenie w foli, w rękawie lub grillowaniu bez tłuszczu, nie polecam smażenia na głębokim tłuszczu lub obsmażania na patelni. Skoro już znasz mój szybki i łatwy przepis i wiesz, jak zrobić sos cytrynowy do łososia. Przygotuj ten prosty, a zarazem najlepszy obiad, będzie to dobry pomysł na posiłek dla całej Twojej rodziny. Zatem skoro już wiesz, jaki jest czas smażenia, przygotuj ją w dowolny sposób i usmaż na oleju w Twoim domu.
Skoro już wiesz, jak wygląda smażenie mrożonych ryb na oleju rzepakowym. koniecznie przygotuj je na obiad.