Jak smażyć łososia w panierce? Co jeszcze warto wiedzieć?
Łosoś to ryba, która doskonale smakuje usmażona w panierce. A jak smażyć łososia w panierce, by był chrupiący, ale nie nasiąknięty tłuszczem? Oto sprawdzony sposób:
- Przygotuj kawałki ryby. Dobrze je oczyść, pozbądź się skórki i przypraw ulubionymi przyprawami. Skrop rybę sokiem z cytryny.
- Na talerzyk wbij jajko i rozmieszaj je, by powstała jednolita masa. Dodaj do niego odrobinę pieprzu ziołowego.
- Na osobny talerzyk wysyp bułkę tartą lub inną ulubioną panierkę (np. panko, mąkę z ciecierzycy, czy wiórki kokosowe).
- Rybę wymocz w jajku, a następnie w panierce.
- Na patelni rozgrzej tłuszcz. pamiętaj, że musi on być naprawdę ciepły. Tylko wtedy ryba nie będzie chłonąć nadmiernych ilości tłuszczu.
- Każdy kawałek smaż z obu stron do zarumienienia, czyli po około 4 minuty.
Smażenie łososia, to jeden z dobrych sposobów na przygotowanie tej ryby. Łosoś jest smaczny i chrupiący, a przy tym wciąż zdrowy - nie potrzebuje on długiej obróbki termicznej. Szukasz ciekawego sposobu na smażonego łososia? Koniecznie sprawdź wyróżnione propozycje na tej stronie. Znajdziesz tam niejeden przepis na smażonego łososia i propozycje najlepszych do niego dodatków.
Panierka do łososia, to zwykle bułka tarta. W polskiej kuchni to właśnie po ten rodzaj panierki sięga się na co dzień. Jednak dobrze jest wiedzieć, że ryba może być przygotowana na patelni również z innymi dodatkami. Jak zrobić smaczną panierkę? Możesz postawić na wiele innych składników. Świetnie sprawdzi się na przykład panko, czyli specjalny rodzaj azjatyckiej panierki, dostępnej w azjatyckich delikatesach. Możesz też przygotować rybę w popularny głównie w kuchni brytyjskiej sposób. Jak się robi panierkę do fish and chips? Najczęściej wykorzystuje się do tego ciasto naleśnikowe. Ryba usmażona w taki sposób jest niezwykle smaczna, ale również bardzo ciekawa. Do ciasta naleśnikowego możesz dodać bowiem wszystkie swoje ulubione przyprawy, np. słodką paprykę, curry, ale również odrobinę imbiru. Kolejny smaczny pomysł na panierkę to użycie wiórków kokosowych. To dobry sposób na wzbogacenie każdego azjatyckiego dania. Ryba usmażona w taki sposób świetnie sprawdza się w różnego rodzaju sałatkach, bowlach, ale też z dodatkiem smacznych dipów. Inny pyszny pomysł na filet z łososia to obtoczenie go w posiekanych orzechach. Możesz wybrać do tego wszystkie ulubione orzechy. Sprawdzą się zarówno pistacje, jak i orzechy włoskie. To doskonały sposób na wykorzystanie ich w ciekawy sposób i włączenie do swojego menu.
Ryby nie goszczą na polskich talerzach zbyt często. Nie jest to wiadomość dobra. Stanowią one źródło wielu cennych dla zdrowia właściwości. Dlatego, im więcej ich w naszym menu, tym lepiej. Warto wykorzystać każdy możliwy sposób na ich włączenie do swojego codziennego jadłospisu. Łosoś jest rybą bogatą w witaminy i minerały. W mięsie łososia znajduje się najwięcej przede wszystkim witamin z grupy B. Zarówno łosoś świeży, jak i wędzony zawiera dużą ilość wartościowych dla zdrowia komponentów, wśród których warto wymienić przede wszystkim kwasy omega-3 i omega-6. Posiadają one wiele cennych właściwości zdrowotnych: przeciwdziałają stanom zapalnym, obniżają ciśnienie krwi, wzmacniają komórki wyściełające tętnice, a nawet obniżają ryzyko zachorowania na nowotwory.