Jak smażyć łososia?

- Na początek filet z łososia ze skórą podziel na mniejsze kawałki i posyp solą.
- Następnie na patelni rozgrzej olej (np. rzepakowy), aby osiągnął temperaturę 160 – 180°C.
- Przed włożeniem łososia na patelnię zmniejsz ogień pod patelnią na średni.
- Smażenie łososia zacznij od strony skóry i smaż go przez około 3 minuty.
- Następnie filet z łososia odwróć na drugą stronę i smaż go przez około 30 sekund (aby delikatnie zarumienić mięso).
- Tak usmażony łosoś jest bardzo soczysty.
Aby usmażyć dzwonko z łososia:
- Opłucz rybę pod bieżącą wodą i osusz.
- Następnie dopraw do smaku solą oraz pieprzem i pozostaw na 30 minut.
- Po tym czasie na patelni dobrze rozgrzej olej i smaż rybę po około 4 minuty z każdej strony.