Jak smażyć kurki?

Jak smażyć kurki
Jak smażyć kurki
ikona podziel się
Opublikowano: 17.02.2023 r., 12:54 | Autor: Patrycja Czerwiak

Zastanawiasz się jak smażyć kurki? Nic prostszego! Potrzebować będziesz tylko patelni, grzybów, masła i cebuli.

  1. Na patelni rozgrzej masło i podsmaż na nim posiekaną cebulę, by się zarumieniła.
  2. Kurki dokładnie oczyść i lekko opłucz. Dodaj je na patelnię.
  3. Smaż całość przez 10 min, do miękkości.
  4. Przypraw solą i pieprzem.
  5. Podawaj ciepłe kurki z ulubionymi dodatkami.

Jak smażyć kurki? Co jeszcze warto wiedzieć?

Kurki to smaczne grzyby, które można wykorzystać w sowim menu na wiele różnych sposobów. Są smaczne, a przy tym bardzo aromatyczne, jednak w porównaniu do innych grzybów charakteryzują się delikatniejszym smakiem. Najlepiej sprawdzają się podsmażone na patelni.

Zastanawiasz się jak smażyć kurki? Nic prostszego! Potrzebować będziesz tylko patelni, grzybów, masła i cebuli.

  1. Na patelni rozgrzej masło i podsmaż na nim posiekaną cebulę, by się zarumieniła.
  2. Kurki dokładnie oczyść i lekko opłucz. Dodaj je na patelnię.
  3. Smaż całość przez 10 min, do miękkości.
  4. Przypraw solą i pieprzem. Możesz też użyć natki pietruszki.
  5. Podawaj ciepłe kurki z ulubionymi dodatkami.

Kurki smażone to doskonały przepis na fantastyczny dodatek do posiłku. Jeśli zastanawiasz się jak zrobić je w prosty sposób, to powyższa instrukcja powinna być pomocna. Kurki nie potrzebują dużej uwagi, czy mnóstwa dodatków. Doskonale sprawdzą się podsmażone na patelni, na maśle z dodatkiem cebuli. Do przepisu możesz użyć zarówno kurki mrożone, jak i te świeże. A jak długo smażyć kurki? Czas smażenia jest zależny nie tylko rodzaju grzybów, ale również jego wielkości. Zależy więc, jak duże kurki udało się nam zdobyć.

Grzyby leśne od dłuższego czasu cieszą się sporym zainteresowaniem. Nic dziwnego, są niezwykle aromatyczne, a przy tym bardzo uniwersalne. Kurki to grzyby, które również goszczą w menu bardzo często. Sprawdzają się w wielu różnych daniach, a goszczą w polskiej kuchni już od wieków. Charakterystyczną cechą kurki jest jej brązowy kapelusz, który w zależności od wielkości ma falisty brzeg. Ponadto grzyb jest stabilny i suchy. Szczególnie lubi rosnąć na glebach piaszczystych od końca maja, czasami nawet do października. Kurki występują w lasach sosnowych i pod jodłami. Mają szczególny wygląd, często jasnozłotożółty i lejkowaty kształt oraz wyraźny profil smakowy z ziemistymi, pieprzowymi nutami smakowymi i słabym brzoskwiniowym zapachem.

Jeśli jednak wciąż zastanawiasz się co przygotować z kurek, to najlepiej sięgnij po wyróżnione na tej stronie propozycje. Znajdziesz tam niejeden przepis na kurki.

Jaki jest najlepszy pomysł na kurki? Możesz użyć ich w naprawdę wielu ciekawych potrawach:

  • jajecznicy z kurkami,
  • przygotować z nich sos,
  • dodać do risotto,
  • zjadać na toście,
  • zrobić zupę.

Kurka – grzyb o właściwej nazwie pieprznik jadalny pojawia się już w czerwcu. Niekiedy kurka bywa nazywana "grzybem żydowskim", ponieważ jest koszerna, a więc może być spożywana przez ortodoksyjnych Żydów przestrzegających praw związanych z pokarmami oraz sposobami ich przygotowania. Kurki mają dużą zawartość wody, co powoduje, że są niskokaloryczne. 100 g świeżych grzybów dostarcza około 60 kcal. Mają dość dużą zawartość wartościowego białka, błonnika, beta-karotenu oraz witamin z grupy B, szczególnie witaminy B1. Kurki od czasów starożytnych były szeroko stosowane w medycynie ludowej jako środek, który polepsza pracę wątroby, narządu wzroku, łagodzi zapalenie spojówek, a także podwyższa odporność na choroby infekcyjne.

Polecane przepisy

Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto