Jak smażyć frytki we frytkownicy beztłuszczowej?

Jak smażyć frytki we frytkownicy beztłuszczowej
Jak smażyć frytki we frytkownicy beztłuszczowej
ikona podziel się
Opublikowano: 28.04.2023 r., 20:49 | Autor: Oliwia Gawron

W pierwszej kolejności przygotuj frytki z ziemniaków lub batatów i odpowiednio je przypraw.

Jak smażyć frytki we frytkownicy beztłuszczowej?

  1. Do frytkownicy włóż frytki na 15 minut do temperatury 160 st. C.
  2. Przez kolejne 20 minut smaż frytki w temperaturze 200 st. C.

W taki sposób możesz przygotować ze zwykłych ziemniaków lub z wersji słodkiej, czyli batatów.

Jak smażyć frytki we frytkownicy beztłuszczowej? Co jeszcze warto wiedzieć?

Masz ochotę na frytki, ale nie chcesz zaprzepaścić swojej diety? Nic straconego, przekonaj się

jak smażyć frytki we frytkownicy beztłuszczowej, wtedy Twoje domowe frytki będą bez tłuszczu o zdecydowanie niższej kcal.

  1. Do frytkownicy włóż frytki na 15 minut do temperatury 160 st. C.
  2. Przez kolejne 20 minut smaż frytki w temperaturze 200 st. C.

W taki sposób możesz przygotować ze zwykłych ziemniaków lub z wersji słodkiej, czyli batatów.

Skoro już wiesz, jak się robi takie frytki w domu, wykonaj mój przepis na nie i przekonaj się, jakie są smaczne.

Będzie to idealny dodatek do dań mięsnych lub ryby.

Jeśli zależy Ci na zdrowym odżywianiu postaw na mintaja na parze, on sprawdzi się idealnie na obiad la całej Twoje rodziny. Jednocześnie dostarczysz sporą dawkę witamin i składników odżywczych do Twojego organizmu.

Ryby to niezwykle cenne źródło witamin z grupy B, a te bardziej tłuste, witamin rozpuszczalnych w tłuszczach A, D, E. Ryby dostarczają nam nie tylko witamin, ale i wielu składników mineralnych takich jak fosfor, wapń czy jod, a także są źródłem białka w naszej diecie. Warto wspomnieć, że białko z ryb jest bardzo łatwo przyswajalne przez nasz organizm. Dlatego szczególnie zachęcam do spożywania większej ilości ryb w ciągu tygodnia. Nie tylko na obiad, możesz przygotować np. sałatkę z tuńczykiem lub pastę z makreli na pieczywo. Sposobów na urozmaicenie naszej diety w ryby jest całe mnóstwo, taka zmiana wyjdzie nam tylko na dobre, dlatego szczególnie zachęcam.

Ryby na naszym talerzu powinny gościć 2-3 razy w tygodniu, w każdej postaci. Najlepsze będą ryby tłuste morskie. Będą one cennym źródłem witaminy D i kwasów omega 3, które są niezwykle ważne do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu.

Dodatkowo wykazano, że osoby, które jedzą duże ilości ryb, rzadziej zapadają na choroby układu krążenia i miażdżycę.

W Polsce spożycie ryb niestety nadal jest na niewielkim poziomie w porównaniu do Japonii czy Norwegii. Przeciętny Polak zjada tylko 13 kg ryb rocznie.

Poznaj mój pyszny, fit przepis na mintaja na parze. To nic trudnego, zakładam, że przygotowanie tego obiadu zajmie Ci mniej czasu niż smażenie mięsa. Rybę dokładnie umyj i dopraw do smaku. Najlepiej, jeśli użyjesz do tego świeżych ziół, zamiast gotowych mieszanek, które bardzo często zawierają dużą ilość soli w swoim składzie.

Tak przygotowany filet z mintaja ułóż w naczyniu do gotowania na parze. Po 20 minutach będziesz mieć danie na kolację. Zatem, skoro wiesz, jak zrobić frytki bez tłuszczu, wykorzystaj mój przepis i przekonaj się, jak smaczne są frytki w zdrowszej wersji.

Polecane przepisy

Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto