Jak smakuje tofu?

Ten serek wegetariański nie ma swoistego smaku i bardzo łatwo przyjmuje smak innych produktów, dlatego stanowi świetny zamiennik innych produktów.
Najbardziej popularne jest tofu naturalne, które po prostu nie ma smaku. Tutaj też możemy rozróżnić tofu miękkie i twarde. To pierwsze świetnie zastępuję śmietanę do sosów, deserów czy zup, natomiast twarde idealnie nadaje się do dań, w których potrzebujemy zamiennika mięsa np. w spaghetti.
Tofu wędzone ma wędzarniczy posmak, dlatego często stosowane jest do dań obiadowych i kolacji, które mają przynieść dymny smak i aromat. Świetnie pasuje również do dań z makronem czy sałatek.
Obecnie spotkać można również tofu marynowane, czyli w zalewie z sosu sojowego.
Występuje także tofu przyprawione np. bazylią, gdzie ta przyprawa od razu wmieszana jest w tofu przed jego zapakowaniem. W takiej formie znajdziemy także tofu paprykowe.