Jak smakuje awokado? Co jeszcze warto wiedzieć?
Wiele osób obawia się kupna awokado, ze względu na jego smak. Krąży wiele plotek na temat tego jak określić jego aromat. A więc jak smakuje awokado? To owoc o bardzo delikatnym, nieco tłustym smaku. Smak awokado raczej ciężko określić. Bez przypraw ma zwykle mało wyrazu. Dla niektórych jego smak jest jak mydło, dla innych jak masło. Dlatego zwykle używa się do niego różnych przypraw.
Jednak bardzo często w awokado dostępne w sklepach wyróżnia gorzki smak. Czemu awokado jest gorzkie? Niedojrzałe awokado, takie, które najczęściej można kupić w sklepach, jest bardzo twarde i gorzkie, dlatego nie smakuje zbyt dobrze. Dlatego niezwykle ważne jest, by kupować tylko dojrzałe owoce. Jak sprawdzić dojrzałość awokado? Delikatnie przyciśnij skórkę palcami – dojrzałe awokado jest miękkie i sprężyste, a po dotknięciu skórka powinna powrócić do pierwotnego kształtu. Jeśli jednak udało Ci się kupić owoc twardy, nie otwieraj go jeszcze. Możesz nieco przyspieszyć jego gotowość do zjadania. Wystarczy owinąć je gazetą lub włożyć do miski z jabłkami i bananami.
Jak poprawić smak awokado? Jest to niezwykle proste! Ze względu na swój raczej neutralny aromat, awokado wspaniale łączy się z innymi przyprawami, czy składnikami. Co więcej, można wykorzystywać je nie tylko w wytrawnych daniach, ale także deserach. Można połączyć go więc z daktylami, czy kakao i stworzyć pyszny mus, a nawet lody. Takie połączenie nie jest jednak często spotykane. Zwykle używa się awokado raczej jako wytrawnego dania. Nic dziwnego, naprawdę wspaniale komponuje się, zwłaszcza z ostrymi dodatkami. Idealnie sprawdzają się w duecie z nim, zwłaszcza:
- czerwona cebula,
- świeża kolendra,
- kmin,
- pomidory,
- czosnek,
- limonka,
- chili.
Awokado najlepiej smakuje na surowo, choć są produkty, które znakomicie poprawiają smak tego owocu. Najbardziej znane jest połączenie to dodanie do awokado cytryny lub limonki. Ma to nie tylko wpływ na smak, ale również powoduje, że awokado pozostaje zielone.
Czy warto jeść awokado? Jest to pytanie raczej retoryczne. To owoc o niezwykłym działaniu na zdrowie. Awokado ze względu na bogactwo substancji odżywczych wykazuje liczne prozdrowotne i lecznicze właściwości. Regularne spożycie tego owocu zapobiega powstaniu licznych chorób i dolegliwości zdrowotnych. Awokado, dzięki zawartym w nim tłuszczom nienasyconym i potasu, pomaga obniżyć ciśnienie krwi. Ponadto, awokado ze względu na zawartość witamin C, E i A, które są cennymi przeciwutleniaczami, zapobiega przedwczesnemu starzeniu się skóry. Warto również wskazać, że istnieją badania, które potwierdzają przeciwnowotworowe właściwości przeciwutleniaczy.
Teraz gdy już wiesz, jaki smak ma awokado, możesz sięgać po nie i tworzyć na jego bazie naprawdę niezwykłe dania. Idealnie sprawdza się bowiem w różnych pastach, a także jako dodatek do sałatek, czy wrapów. Brak Ci pomysłu na to co zrobić z awokado? Koniecznie sprawdź zgromadzone na tej stronie inspiracje, dzięki temu, łatwiej uda Ci się przygotować smaczną przekąskę z awokado w roli głównej. Warto sięgać po ten owoc, gdyż jest napakowany witaminami i cennymi składnikami odżywczymi.