Jak składać tortillę? Co jeszcze warto wiedzieć?
Nie masz pomysłu na szybki i pożywny obiad dla całej Twojej rodziny? Koniecznie postaw na tortillę z Twoimi ulubionymi dodatkami, idealnie sprawdzi się tutaj mięsny dodatek w postaci grillowanej piersi z kurczaka, mięsa mielonego, nie zapominaj o dodatku świeżych warzyw.
Farsz Twojej tortilli może być dowolny i może zawierać, co tylko chcesz, jednak podstawą jest jej dobre zwinięcie.
Zatem, jak składać tortillę? Koniecznie poznaj mój sprawdzony sposób.
- Rozłóż placek na stole.
- Posmaruj sosem lub jogurtem naturalnym.
- Dodaj mięso i warzywa bądź inne składniki Twojego farszu na środek placka, zostaw wolną część na dole tortilli.
- Dolną część złóż do środka, a następnie prawy i brzeg tortilli, zwiń całość w rulon.
Skoro już wiesz, jak zawijać tortillę, nasuwa się kolejne bardzo ważne pytanie, to w co możemy zawinąć w tortillę? Najczęściej jest to tortilla, która może być z mąki pszennej lub pełnoziarnistej. Pamiętaj tylko, że naturalnie zawiera ona w swoim składzie gluten. Będzie to niezwykle ważna informacja dla wszystkich osób na diecie bezglutenowej, które zmagają się z chorobami glutenozależnymi. Do których należy celiakia, alergia na pszenicę czy nadwrażliwość na gluten. Osoby te powinny korzystać właśnie z takich produktów i zwracać szczególną uwagę na symbol przekreślonego kłosa, oznacza on, że produkt nie zawiera więcej niż 20 ppm (20 mg na kg produktu) glutenu w swoim składzie.
Gluten jest jak najbardziej bezpieczny i nieszkodliwy dla osób zdrowych i nie należy go wykluczać, bazując na modowych trenach. Odstawienie glutenu ze swojej diety na własną rękę może doprowadzić do zaburzeń wchłaniania.
Dlatego, jeśli cierpisz na choroby glutenozależne postaw na tortillę z mąki bezglutenowej lub takiej, która naturalnie jej nie zawiera. Do takich mąk zaliczamy mąkę ryżową.
Jeśli nie masz pomysł na to co zrobić z tortilli, koniecznie poznaj mój przepis na zapiekaną tortillę po meksykańsku i zacznij spożywać zdecydowanie więcej warzyw.
Zapiekana tortilla po meksykańsku świetnie sprawdzi się na obiad lub kolacje, możesz ją także przygotować wieczorem, zapakować i zabrać do pracy, na uczelnię czy do szkoły. Tortilla na drugi dzień jest tak samo smaczna, dlatego bardzo zachęcam.
Mój przepis jest z mięsem mielonym, które moim zdaniem idealne komponuje się z całą potrawą. Skoro mamy już mięso wystarczy, że krótko podsmażysz je na patelni z olejem rzepakowym w towarzystwie drobno pokrojonej cebuli i czosnku. W trakcie smażenia mięsa dodaj fasolę i kukurydzę. Pamiętaj aby fasolę wcześniej odcedzić i kilkakrotnie wypłukać pod bieżącą wodą. Warto skorzystać tutaj z fasoli i kukurydzy z puszki, ułatwi nam to przygotowanie potrawy i zdecydowanie oszczędzi czasu.
Dopraw całość aromatycznymi przyprawami. Ja zawsze dodaję czerwoną słodką paprykę, chili, paprykę wędzoną, oregano, sól i pieprz. Jeśli nie chcesz aby farsz był pikantny, pomiń papryczkę chili. Do farszu dodaj koncentrat pomidorowy i dokładnie wymieszaj całość. Możesz dodać także pomidory z puszki lub odrobinę wody, jeśli farsz jest zbyt suchy.
Podsmażaj 10 minut, a następnie wyłóż farsz na placki tortilli.
Dodaj start na tarce ser i zawiń dokładnie tortille.
Zapiecz w piecu przez 10 minut w temperaturze 180 stopni. Ser się rozpuści i połączy wszystkie składniki.
Sam widzisz jak szybko i łatwo możesz przygotować dania z tortilli w Twoim domu.
Skoro już wiesz, jak zrobić zapiekaną tortillę po meksykańsku masz już pomysł na pyszny obiad. Tortilla po meksykańsku to zawsze dobra propozycja na posiłek.