Jak się robi kogel mogel? Co jeszcze warto wiedzieć?
Jeśli nie masz pomysłu na szybki i słodki deser lub przekąskę, którą możesz przygotować w ciągu kilku minut dla całej swojej rodziny koniecznie poznaj mój przepis na kogel mogel.
Kogel mogel powstaje tylko z dwóch składników, które na pewno masz w domu, powstaje on z połączenia jajek z cukrem, dlatego jest tak szybki i powszechny, szczególnie w czasach gdy nasze mamy i babcie były młode, a w sklepach nie było innych słodyczy i gospodynie domowe przygotowywały domowy Kogel-mogel z jajek. Można nawet powiedzieć, że jest to tradycyjny deser rodem z PRL -u.
Zatem, jak się robi kogel mogel?
- Do miski wbij żółtka jaj.
- Wsyp cukier i ucieraj.
- Ucieraj do momentu powstania kremowej masy.
Sam widzisz, że przepis jest szybki i prosty, a składniki na pewno masz w swoim domu. Skoro już znasz mój sprawdzony przepis na kogel mogel i wiesz jak zrobić ten dawny deser koniecznie wykorzystaj mój przepis. Będzie to idealny pomysł na ugoszczenie twojej mamy lub babci na pewno przyniosą się do czasów swojego dzieciństwa.
Kogel-mogel to zdecydowanie pyszne i słodki deser jednak nie jest to samo co ciasto, dlatego jeśli zapraszasz gości koniecznie do kogla-mogla dodaj ciasto z herbatników i budyniu. Do jego przygotowania będziesz potrzebować podstawowych składników, takich jak herbatniki, najlepsze będą takie w kształcie kwadratów, kakao w proszku, budyń, mleko, cukier, masło, gorzka czekolada. Ważne jest, aby przy wyborze czekolady zwrócić uwagę na jej skład. Powinniśmy wybierać czekoladę gorzką o wysokiej zawartości kakao, która zawiera mało cukru. Do tego przepisu najbardziej będzie pasował budyń o smaku waniliowym lub śmietankowym. Jednak nic nie stoi na przeszkodzie abyś wybrał swój ulubiony smak.
Zatem jak zrobić ciasto z herbatników i budyniu?
Wystarczy, że do garnka wlejesz mleko i delikatnie podgrzejesz. Nie doprowadzaj jednak do wrzenia. Po chwili dodaj budyń i cukier waniliowy lub aromat waniliowy. Pamiętaj, aby masę budyniową cały czas mieszać, ponieważ szybko może się przypalić. Gdy budyń zgęstnieje, ściągnij go z ognia, odstaw na bok do ostygnięcia. W tym czasie utrzyj kostkę masła w misce, dodając kakao i masę budyniową. Blachę wyłóż herbatnikami i dodaj pierwszą porcję masy budyniowej, równomiernie ją rozprowadzając. Następnie znów ułóż warstwę herbatników i dodaj masę budyniową. Na samym końcu ułóż ostatnią warstwę herbatników. Tak przygotowane ciasto włóż do lodówki na minimum godzinę. Po tym czasie nasze pyszne ciasto z herbatników i budyniu gotowe. Dodatkowo możesz przygotować czekoladową polewę. Wystarczy, że w rondelku rozpuścisz kawałek masła i jedną tabliczkę czekolady. Ważne jest, aby przed polaniem ciasta ostudzić polewę.