Jak się gotuje ryż? Co jeszcze warto wiedzieć?
Ryż to dodatek do wielu różnych potraw. Świetnie sprawdza się w sałatkach i daniach obiadowych. Jednak jak się gotuje ryż w domu, bez torebek? Oto sprawdzony sposób:
- Przygotuj ryż i wypłucz go pod zimną wodą.
- Przełóż ryż do garnka i zalej wodą. W zależności od efektu, który chcesz osiągnąć, możesz zastosować poniższe proporcje:
- sypki ryż - wykorzystaj 1,5 szklanki wody na 1 szklankę ryżu
- ryż na gęsto - wykorzystaj 2 szklanki wody na 1 szklankę ryżu.
- Doprowadź do wrzenia na silnym ogniu.
- Gotuj ryż 15 minut na małym ogniu do wchłonięcia całej wody.
- Ryż odstaw, najlepiej na 10 minut.
Gotowany ryż to doskonała opcja do wielu dań. Sprawdza się równie w sałatkach, czy zupach, ale można też tworzyć na jego bazie inne posiłki. Ze względu na swój neutralny smak sprawdzi się także w słodkich potrawach - można z niego zrobić np. pyszny pudding ryżowy. Będzie też dobrym dodatkiem do mięsa, zwłaszcza drobiu i warzyw. Sprawdza się z aromatycznymi sosami mięsnymi. Jest też podstawą włoskiego dania - risotto, w którym przybiera bardzo gęstą i kleistą formę. Ryż jest świetnym dodatkiem do potraw zarówno mięsnych, jak i jarskich. Dodatkowo warto pamiętać, że naturalnie nie zawiera glutenu, więc sprawdzi się również na diecie bezglutenowej.
Można wyróżnić wiele różnych rodzajów ryżu:
- Ryż biały- to najbardziej popularna odmiana ryżu. Gotuje się najkrócej.
- Ryż brązowy - najbogatszy w składniki odżywcze. Potrzebuje sporo czasu na gotowanie.
- Ryż czerwony - to ryż niełuskany podobny do ryżu brązowego, wyróżnia go czerwona barwa łupiny. Potrzebuje sporo czasu w wodzie.
- Ryż czarny - ma łagodny orzechowy smak, gotuje się nieco dłużej niż biały.
Biały ryż jest najpopularniejszy, jednak nie oznacza to, że stanowi najzdrowszy wybór. W przeciwieństwie do innych rodzajów jest bardzo oczyszczony, dlatego nie dostarcza tak dużo witamin, czy błonnika jak pozostałe. Jednak jest najprostszy w obróbce, a po gotowaniu staje się bardzo miękki i delikatny.
Ryż jest niezwykle dobry dla zdrowia. Posiada witamin z grupy B (B1, B2, PP, B5, B6, kwas foliowy). Jest najłatwiej przyswajalnym zbożem przez nasz organizm. Ma dobry wpływ na trawienie, ze względu na właściwości przeciwbiegunkowe. Reguluje poziom cukru we krwi. Dobrze jest więc włączyć go do swojego menu.
Ryż można też przygotować w nieco inny sposób. Wiele osób decyduje się na jego parowanie. A więc jak uparować ryż? Gotowanie ryżu w parowarze jest nieco dłuższe, ale bardzo wygodne. Dodatkowo daje nam gwarancję, że ryż będzie sypki i zachowa wszystkie cenne składniki. Ryż wsypujemy do pojemniczka i zalewamy wodą w proporcji 1:2. Następnie ryż biały parujemy przez 30 minut.
Teraz gdy wiesz już ile czasu gotować ryż, pewnie zastanawiasz się, skąd wiadomo, kiedy ryż jest ugotowany. Otóż będzie on miękki i bardziej kleisty. Możesz sprawdzić jego konsystencję przy pomocy łyżki lub noża. Gotowy ryż nie powinien być jednak zbyt miękki. Zbyt długie gotowanie negatywnie wpływa na jego smak, ale również indeks glikemiczny, czy ilość substancji prozdrowotnych. Bardzo miękki ryż sprawdza się tylko w przypadku chorób układu pokarmowego, gdyż jest niezwykle delikatny dla całego układu pokarmowego.