Jak rozpuścić żelatynę? Co jeszcze warto wiedzieć?
Żelatyna to ogólnodostępny produkt, który jest coraz częściej wykorzystywany nie tylko do wytrawnych posiłków, ale też do ciasta czy deserów. Zatem jak rozpuścić żelatynę w proszku bez grudek?
Możesz przygotować ją w kąpieli wodnej lub wymieszać z delikatnie podgrzaną wodą, której temperatura nie przekracza 50 st. C.
Jeśli już znasz mój sprawdzony sposób, jak najlepiej rozpuścić żelatynę koniecznie wypróbuj ją do ciasta lub dań wytrawnych.
Rozpuszczona żelatyna w połączeniu z mlekiem da nam domową śmietankę, która może być wykorzystana do ciast czy tortów. Jeśli nie masz pomysłu na ich przygotowanie, koniecznie wykorzystaj mój na tort bezowy z mascarpone i kajmakiem. To niezwykłe połączenie delikatnego, puszystego kremu o kajmakowym posmaku z domową bezą. Tort bezowy z mascarpone i kajmakiem przygotujesz z podstawowych składników. Zapewne część z nich masz w swoim domu, a reszta jest ogólnodostępna w każdym sklepie.
Będziesz potrzebować jajka, przydadzą się dzisiaj tylko białka. Żółtek jednak nie wyrzucaj, możesz przygotować z nich pyszny biszkopt. Oprócz białek jaj potrzebny będzie cukier, mąka ziemniaczana, słodka śmietanka, serek mascarpone i kajmak.
Mój tort jest ekspresowy, ponieważ korzystam z gotowej masy kajmakowej w puszce, którą dostaniesz w każdym sklepie.
Zatem jak zrobić tort bezowy z mascarpone i kajmakiem? Już tłumaczę Ci wszystko krok po kroku. Będzie to najlepszy pomysł na przyjęcie z rodziną.
W pierwszej kolejności ubij białka jaj na sztywną pianę za pomocą miksera. Dodaj szczyptę soli. Następnie, dodaj mąkę ziemniaczaną i cukier. Całość delikatnie połącz, mieszając. Nie rób tego bardzo energicznie, aby struktura ubitych białek się nie zepsuła. Cała masa powinna być puszysta. Następnie podziel ją na dwie równe części, ułóż na papierze do pieczenia i uformuj z nich dwa okręgi o różnej średnicy. Tak przygotowane bezy upiecz w piekarniku przez 90 minut w 130 stopniach, stopniowo możesz zmniejszać temperaturę piekarnika.
W trakcie pieczenia przygotuj krem. Wystarczy, że słodką śmietankę połączysz z serkiem mascarpone, możesz tylko wymieszać lub ubić mikserem na gładki krem. Pod koniec dodaj masę kajmakową. Najlepszy krem do tortu z bezą gotowy.
Po upieczeniu bezy nie wyciągaj jej gwałtownie z piekarnika. Pozostaw ją przez chwilę, aby nie opadła. Po 20 minutach spokojnie wyciągnij bezę, niech całkowicie ostygnie.
Tak przygotowane spody tortu przełóż kremem.
Nasz pyszny tort gotowy, może on pełnić funkcję tortu urodzinowego, ale będzie także dobry jako słodki deser w gronie przyjaciół lub rodziny. Skoro już wiesz, w czym rozpuścić żelatynę i w jaki sposób to zrobić koniecznie postaw na tort bezowy z mascarpone i kajmakiem.