Jak rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej? Co jeszcze warto wiedzieć?
Czekolada jest niewątpliwie jednym z najpopularniejszych słodyczy. Jest dostępna na całym świecie, w wielu różnych wersjach. Najpopularniejsza, a przy tym najzdrowsza opcja, to na pewno czekolada gorzka. Oprócz niej w sklepach można znaleźć także czekoladę mleczną, białą, a także mniej popularną rubinową, która naturalnie zachwyca różowym kolorem. Czekoladę można spożywać w wielu różnych daniach. Co ciekawe pasuje nie tylko do słodkich, ale również wytrawnych dań. Jednak najpopularniejsza jest oczywiście w deserach.
Czekolada to doskonały dodatek do deserów, czy ciast. Świetnie sprawdza się jako polewa. By ją rozpuścić wystarczy garnek i miseczka. A więc jak rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej? Oto sprawdzony sposób:
- Do rondelka wlej odrobinę wody i zagotuj ją.
- Czekoladę pokrusz i włóż do miseczki.
- Miseczkę ułóż w rondelku, tak by nie dotykała tafli wody.
- Całość podgrzewaj, od czasu do czasu mieszając, by czekolada się rozpuściła.
Czekolada rozpuszczona w taki sposób może stanowić wspaniały dodatek do ciast, np. jako polewa lub baza do gorącej czekolady. Możesz użyć do tego czekolady gorzkiej lub deserowej, ale świetnie sprawdzi się też czekolada mleczna.
Niektórzy do polewy używają czekolady roztopionej ze śmietanką. To także dobra opcja, jednak nie osoby, które dbają o dietę, na pewno nie ucieszą się z dodatkowych kalorii, które wiążą się z dodatkiem śmietany. Jest to natomiast bardzo dobry wybór dla wszystkich osób, które nie przepadają za zbyt gorzką czekoladą. Obecnie dobrze wiadomo, iż gorzka czekolada jest produktem żywnościowym szczególnie bogatym w bioaktywne związki chemiczne pochodzenia roślinnego, nazywane polifenolami, które wykazują silne właściwości antyoksydacyjne. Gorzka czekolada zmniejsza zagrożenie ciężkimi i śmiertelnymi atakami serca, reguluje ciśnienie i powoduje spadek cholesterolu LDL we krwi. Jest to jednak tylko możliwe w przypadku czekolady o zawartości kakao wyższej niż 60 proc. bowiem zawiera ona najwięcej składników czynnych. Okazuje się też, że systematyczne spożywanie gorzkiej czekolady może odwrócić niekorzystne skutki przewlekłego stresu izolacyjnego na plastyczność synaps i obszaru hipokampa. Czekolada ma działanie prozdrowotne, zmniejszając ryzyko m.in. chorób sercowo-naczyniowych. Ważna jest jednak ilość, którą spożyjemy oraz zawartość kakao. Zaleca się nie przekraczać 20 g dziennie, czyli około 1/5 tabliczki gorzkiej czekolady.
Kto jednak powinien unikać czekolady? Na przykład osoby z kamicą nerkową, ponieważ czekolada zawiera dużo szczawianów. Nie poleca się jej także osobom zmagającym się trądzikiem – może nasilać zmian i je wywoływać.
Jak wybrać dobrą czekoladę? Przede wszystkim zwracajmy uwagę na skład. Gorzka czekolada powinna mieć w składzie od 70 do 99% zawartości kakao. Dobrej jakości czekolada ma błyszczącą powierzchnię – jest twarda, nie wygina się.
Teraz gdy wiesz już jak roztopić czekoladę w garnku samemu, w domu, możesz użyć jej do pysznych domowych deserów. Sprawdzi się na polewę do ciasta, szczególnie sernika, sałatki owocowej, czy babeczek.