Jak rozpuścić czekoladę na polewę? Co jeszcze warto wiedzieć?
Zastanawiasz się jak rozpuścić czekoladę na polewę? Oto sprawdzony sposób jak zrobić najlepszą polewę czekoladową:
- Przygotuj 100 g czekolady i 200 ml słodkiej śmietanki.
- Podgrzewamy śmietankę w garnku. Gdy będzie gorąca, a na brzegach pojawią się bąbelki, zdejmij z kuchenki.
- Wrzuć do środka czekoladę i odczekaj 30 sekund.
- Po tym czasie całość wymieszaj na gładką masę.
Choć wiele osób decyduje się na roztopienie czekolady w kąpieli wodnej, to jednak jest to metoda, która zajmuje dość sporo czasu. Natomiast, jeśli chcesz zrobić to szybko, koniecznie sięgnij po przepis, który znajdziesz wyżej. Powstaje z niego najlepsza polewa do ciasta, która jest odpowiednio płynna.
Teraz gdy już wiesz, jak się robi polewę samodzielnie w domu, nie musisz sięgać po te sklepowe. Choć są one proste w przygotowaniu, to jednak ta domowa jest smaczniejsza i zdrowsza. Nie zawiera bowiem utwardzonych tłuszczów, które niekorzystnie działają na cały organizm. Ma świetny skład, jest prosta i nie zawiera konserwantów. A najlepsze jest w niej to, że do jej zrobienia wystarczą tylko 2 składniki. Choć jest dużo prostsza niż ta ze sklepu, wcale nie ma gorszej jakości, czy smaku, wręcz przeciwnie, smakuje wspaniale. To wszystko zasługa gorzkiej czekolady i słodkiej śmietanki. To idealny duet. Świetnie nadaje się do ciasta i podkreśla jego smak. Ta domowa polewa skradnie twoje serce i już nigdy nie kupisz gotowej wersji.
Polewa czekoladowa to wspaniały dodatek do ciast i deserów, który nadaje im wyjątkowego smaku i pięknego wyglądu. Ten przepis na polewę jest niezwykle łatwy, a bardzo efektowny. W kilkanaście minut pozwala przygotować wspaniałą czekoladową otoczkę do wszystkich słodkości. Jest idealnie kremowa i pięknie zastyga, jest również niezwykle smaczna. Z tego przepisu powstaje najlepsza polewa. Przepis na polewę czekoladową jest bardzo łatwy. W kilkanaście minut można stworzyć gotową polewę, która jest uniwersalna i pasuje do każdego deseru. Pasuje na placek domowej roboty, czy ekskluzywny wielopiętrowy tort, możną jej użyć do ciasteczek, czy babeczek. Jest tak dobra, że świetnie z nią smakują owoce w niej maczane. Poradzi z nią sobie każdy początkujący amator wypieków i zawsze się udaje. W dodatku da się ją zrobić w ekspresowym tempie, dlatego sprawdza się idealnie przy skomplikowanych wypiekach. Jest bardzo gęsta, przez co idealnie okrywa całe ciasto. Sprawdzi się świetnie nawet w awaryjnych sytuacjach.
Czekolada, choć zwykle wydaje się produktem niezdrowym, zawiera naprawdę sporo cennych właściwości. Wyniki badań naukowców potwierdzają pozytywny wpływ czekolady na poprawę pracy mózgu i opóźnienie procesu starzenia się organizmu. Zawarte w niej składniki chronią przed chorobami układu sercowo-naczyniowego oraz obniżają poziom cholesterolu LDL. Zjedzenie czekolady poprawia również humor. Czekolada zawiera magiczny składnik – tryptofan, który przekształcany jest w serotoninę w organizmie. Ta z kolei bierze udział w szeregu procesów w naszym organizmie. Jest to jeden z neuroprzekaźników w ośrodkowym układzie nerwowym. Najnowsze badania amerykańskich ośrodków medycznych mówią, że po wypiciu czekolady słabnie aktywność płytek krwi, wykazują one mniejszą tendencję do zlepiania się, czyli zapobiega ona zakrzepom i zmniejsza ryzyko zawału serca. Warto więc włączyć czekoladę do swojego menu.