Jak rozpuścić czekoladę? Co jeszcze warto wiedzieć?
Roztopiona czekolada to doskonała propozycja na polewę do ciasta i tortów. Polewa czekoladowa świetnie sprawdzi się również do udekorowania babeczek, gofrów czy naleśników. Dodatkowo polewa jest lepka, dlatego dekorowany deser możemy również posypać kolorowymi posypkami. Pewnie zastanawiasz się jak najlepiej roztopić czekoladę oraz czy można rozpuścić w mikrofalówce? W dalszej części poznasz odpowiedź na te dwa pytania. Sprawdzony sposób na przygotowanie pysznej polewy czekoladowej sprawdzi się w sytuacji, gdy nie wiesz, jak udekorować ciasto. Warto zwrócić uwagę na wybraną metodę i poznać jej słabe strony. Warto również to rozpuszczania czekolady wykorzystać dodatek mleka lub masła, aby czekolada nie przypaliła się.
A więc jak rozpuścić czekoladę? Aby rozpuścić czekoladę możemy wykorzystać trzy sposoby, do których możemy zaliczyć:
- rozpuszczanie czekolady w kąpieli wodnej — w tym przypadku przygotuj garnek z wodą, szklaną miseczkę oraz łyżkę do mieszania czekolady. Na początek czekoladę połam na kawałki i umieść w miseczce. Następnie miseczkę ustaw nad garnkiem z gotującą się wodą w takie sposób, aby woda nie dotykała dna miseczki. Czekoladę mieszaj do momentu całkowitego rozpuszczania. Aby czekolada biała nie przypaliła się, dodaj do niej odrobinę mleka. Czekolady mleczne lub gorzkie możesz rozpuszczać bez jego dodatku.
- rozpuszczanie czekolady w garnku. W tym sposobie czekoladę połamaną na kawałki umieść w garnku i podgrzewaj na małym ogniu, ciągle mieszając masę czekoladową. Do czekolady możesz dodać odrobinę mleka lub masła, aby się nie przypaliła.
- rozpuszczenie czekolady w mikrofalówce. Czekoladę połamaną na kawałki umieść w miseczce, wstaw ją do mikrofali i podgrzewaj przez około 10 sekund. Po tym czasie miseczkę wyciągnij z mikrofali, a jej zawartość dokładnie przemieszaj. Gdy czekolada nie będzie w pełni rozpuszczona, czynność powtórz.
Jak rozpuścić białą czekoladę, aby się nie przypaliła? Odpowiedź jest bardzo prosta - w każdej z powyższych metod wykorzystaj dodatek mleka, masła lub oleju. Czekolada biała zawiera sporą ilość cukrów, które łatwo przypalają się oraz odpowiadają za karmelizowanie rozpuszczanej czekolady białej. Dodatek mleka lub masła sprawi, że ciepło równomiernie rozłoży się i czekolada roztopi się bez przypalenia.
Podsumowując: wiesz już, jakie są metody na rozpuszczenie czekolady. Prosty przepis na smaczny dodatek do wielu potraw warto wykorzystać w swojej kuchni. Roztapianie czekolady jest bardzo proste i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Dzięki rozpuszczeniu czekolady szybko i łatwo przygotujesz smaczną polewę na tort lub inne ciasto. Do przygotowania polewy czekoladowe z roztopionej czekolady najlepiej wykorzystać dodatek masła, mleka lub oleju — sprawi to, że polewa po wystygnięciu nie będzie zbyt twarda. Warto jednak pamiętać, że polewa czekoladowa zastyga wolniej niż sama roztopiona czekolada. Do roztopionej czekolady dobrze przyklejają się inne składniki, dlatego warto wykorzystać ją do polania ciasta, które zamierzamy ozdobić drobnymi owocami.