Jak rozpuścić czekoladę?

Aby rozpuścić czekoladę możemy wykorzystać trzy sposoby, do których możemy zaliczyć rozpuszczanie czekolady w:
- kąpieli wodnej. W miseczce umieść połamaną na kawałki czekoladę. Następnie miseczkę ustaw nad garnkiem z gotującą się wodą. Czekoladę mieszaj do momentu całkowitego rozpuszczania.
- garnku. W tym sposobie czekoladę połamaną na kawałki umieść w garnku i podgrzewaj na małym ogniu, ciągle mieszając masę czekoladową. Do czekolady możesz dodać odrobinę mleka lub masła, aby się nie przypaliła.
- mikrofalówce. Czekoladę połamaną na kawałki umieść w miseczce, wstaw ją do mikrofali i podgrzewaj przez około 10 sekund. Po tym czasie miseczkę wyciągnij z mikrofali, a jej zawartość dokładnie przemieszaj. Gdy czekolada nie będzie w pełni rozpuszczona, czynność powtórz.