Jak rozpoznać miód z cukrem? Co jeszcze warto wiedzieć?
Miód to słodki produkt spożywczy, który wytwarzany jest przez pszczoły (przetwarzają one nektar kwiatowy roślin miododajnych). W dalszej części dowiesz się, po czym rozpoznać prawdziwy miód oraz w jaki sposób rozpoznać miód z dodatkiem cukru. Miód pszczeli jest powszechnie uważany za zdrowy, ponieważ dobry jakościowo miód posiada wiele właściwości zdrowotnych. Możemy zaliczyć do nich działanie antybakteryjne, wspomaganie leczenia przeziębienia czy wzmocnienie odporności.
Miód to produkt o dość gęstej lub stałej konsystencji. Barwa miodu uzależniona jest od składników, z których został wytworzony miód (barwa miodu może być biała, jasnożółta lub brunatno-brązowa). Możemy wyróżnić między innymi miód lipowy, rzepakowy, wrzosowy, wielokwiatowy, gryczany, a także akacjowy.
Miód naturalny oraz sztuczny chętnie wykorzystywany jest w kuchni do przygotowania wielu potraw. Z jego udziałem upieczesz pyszne ciasta. Świetnie sprawdzi się również do słodzenia herbaty (warto jednak delikatnie przestudzić herbatę, aby zachować właściwości miodu). Miód wykorzystywany jest także jako smarowidło do kanapek (miód doskonale smakuje z dodatkiem sera twarogowego). Jedzenie miodu pozytywnie wpływa na funkcjonowanie naszego organizmu. Miód sztuczny nie zawiera wszystkich składników odżywczych obecnych w miodzie naturalnym, dlatego warto sięgać po miód ze sprawdzonego źródła.
A więc jak rozpoznać miód z cukrem? Miód z dodatkiem cukru jest bardzo trudny do rozpoznania. Miód naturalny bez dodatku cukru szybko krystalizuje, dlatego przy zakupie miodu zwróć uwagę na jego płynność. Aby sprawdzić, czy miód, który posiadasz w domu, zawiera cukier, przygotuj szklankę, do której włóż łyżeczkę miodu. Następnie szklankę z miodem zalej wodą o temperaturze pokojowej. Miód z cukrem szybko rozpuści się w wodzie (miód naturalny nie powinien od razu rozpuścić się w wodzie). Jest to najlepsza metoda na sprawdzenie, czy do miodu dodano cukier.
Miód pszczeli składa się w głównej mierze z węglowodanów (w największej ilości występują monosacharydy, do których zaliczyć możemy glukozę oraz fruktozę). W miodzie znajdziemy także enzymy, które pochodzą głównie z gruczołów ślinowych pszczół – do najważniejszych możemy zaliczyć inwertazę, która hydrolizuje sacharozę do glukozy oraz fruktozy. Miód zawiera także składniki mineralne, do których zaliczyć możemy: potas, fosfor, magnez, wapń, żelazo, mangan oraz kobalt. Miód zawiera także niewielkie ilości witaminy A, C oraz niektórych witamin z grupy B. Obecność antyoksydantów w miodzie ma wpływ na zmniejszenie produkcji wolnych rodników, oraz zmniejszenie ryzyka rozwoju chorób nowotworowych.
Do właściwości zdrowotnych miodu możemy zaliczyć: działanie przeciwzapalne, przeciwbólowe oraz antybakteryjne, przyspieszenie regeneracji organizmu, zwiększenie odporności, łagodzenie infekcji dróg oddechowych, przyspieszenie gojenia ran oraz łagodzenie podrażnień.
Podsumowując: wiesz już jak sprawdzić, czy miód zawiera cukier oraz jak powinien wyglądać dobry miód naturalny. Im ciemniejsza barwa miodu, tym więcej antyoksydantów zawiera. Aby nie stracić właściwości zdrowotnych miodu najlepiej wykorzystać go jako dodatek do dań przygotowywanych na zimno. W celu posłodzenia herbaty miodem warto najpierw ją przestudzić.