Jak rozmrozić mięso mielone? Co jeszcze warto wiedzieć?
Jeśli nie masz pomysłu lub czasu na przygotowywanie obiadu dla rodziny, koniecznie wykorzystaj mięso, które masz w zamrażalniku.
Jest ono tak samo dobre i wartościowe jak to świeże, jeśli jednak będziesz je odpowiednio przechowywać.
Zatem, jak rozmrozić mięso mielone?
Wystarczy, że zamrożone, zapakowane mięso umieścisz w misce z zimną wodą, a całość włożysz do lodówki. Pamiętaj, że mięso nie powinny rozmrażać się poza lodówką, zwiększa to ryzyko rozwoju drobnoustrojów.
Zdecydowanie nie powinniśmy robić tego w kuchence mikrofalowej czy w piekarniku. Zbyt szybkie rozmrażanie mięsa sprzyja rozwojowi drobnoustrojów.
Mrożenie mięsa jest jak najbardziej bezpieczne, koniecznie jednak zadbaj o odpowiednie rozmrażanie i zapisz na zamrożonym mięsie, kiedy to zrobiłeś. Wtedy wiesz ile dni i ile czasu spędziło one w zamrażalniku. Najlepiej nie przekraczać tego dnia.
Skoro już wiesz, jak szybko odmrozić mięso mielone koniecznie przygotuj pyszną potrawę z mięsa mielonego.
Z mrożonego mięsa możesz przygotować np. pulpety.
Jeśli brakuje Ci pomysłu, skorzystaj z mojego na przepis na pulpety z cukinią to świetny pomysł na obiad dla całej rodziny.
Pyszne pulpety z cukinii możesz przygotować z mięsa mielonego. Przy wyborze mięsa pamiętaj aby wybierać chude gatunki może to być mięso mielone z kurczaka lub z indyka. Wtedy danie będzie bardziej lekkostrawne i idealnie się nada nie tylko dla dzieci, ale także dla dzieci. Mięso mielone możesz od razu kupić w sklepie lub kupić kawałek mięsa i samodzielnie go zmielić w domu z Twoimi ulubionymi przyprawami. Zakup już zmielonego mięsa w sklepie będzie na pewno dużo mniej pracochłonny przy przygotowywaniu obiadu. Zmielone mięso po prostu połącz z jajkiem i startą na tarce cukinią w paski. Cukinię zetrzyj w pierwszej kolejności dopraw do smaku i odstaw, w tym momencie zrobi się ona bardziej miękka i idealnie nada się do farszu pulpetów. Uformuj pulpety takiej wielkości, jaka będzie dla Ciebie idealna. I usmaż na rozgrzanej patelni z niewielką ilością oleju rzepakowego, w trakcie smażenia możesz dodać szklankę bulionu i dusić pulpety. Dodaj pomidory z puszki lub wcześniej sparzone i pozbawione skóry pomidory duś do momentu, aż się nie rozpadną i nie stworzą delikatnego sosu, który otuli pulpety. Wtedy otrzymasz pulpety w sosie pomidorowym domowej roboty. Nie dosyć, że danie jest bardzo dobre, to masz pewność jego składu, a cały proces przygotowania przebiegał w Twojej kuchni. Bardzo często gotowe wersje takich dań, które już są bardzo powszechne w sklepach, zawierają bardzo duże ilości soli i konserwantów, które mają niekorzystne działanie na nasz organizm. Skoro już masz pyszne domowe pulpety, zadecyduj o dodatkach dla nich. Możesz postawić na gotowane ziemniaki lub puree z nich, świetnie sprawdzi się także kasza czy ryż.
Skoro już znasz mój sprawdzony sposób, jak najszybciej wykorzystaj mój przepis.