Jak rozmrozić mięso? Co jeszcze warto wiedzieć?
Zamrażanie mięsa jest najlepszym sposobem na jego dłuższe przechowywanie. Chroni je przed zepsuciem oraz szkodliwymi dla ludzkiego zdrowia bakteriami i zarazkami. Jednak często problematyczna wydaje się kwestia odmrażania.
Jeśli zastanawiasz się jak rozmrozić mięso, to koniecznie zapoznaj się z tą krótką notatką. Mięso możesz rozmrozić na kilka sposobów. Oto najpopularniejsze z nich:
- W lodówce - to najbezpieczniejszy sposób. Przełóż mięso do naczynia i wstaw dzień wcześniej do lodówki. Chociaż nigdy nie wolno zamrażać mięsa ponownie, to rozmrożone mięso w lodówce możemy przetrzymać – drób i ryby dodatkowy dzień i wołowinę z wieprzowiną dodatkowe dwa dni. Jedynym minusem tej metody jest dość dług czas rozmrażania.
- W wodzie - mięso przełóż do woreczka i szczelnie zamknij. Wysokie naczynie napełnij chłodną wodą i włóż do środka mięso. Wodę zmieniaj co 20 - 30 minut. Jeśli rozmrażasz mięso w ten sposób, staraj się dość często wymieniać wodę i trzymaj mięso w całości zanurzone. Najbezpieczniejszym i efektywnym sposobem jest użycie zamykanego, szczelnego plastikowego woreczka, do którego zmieści się mięso.
- W kuchence mikrofalowej - mięso wystarczy przełożyć do wyższego naczynia, które może być używane w mikrofali. Następnie należy wybrać specjalny tryb rozmrażania na kuchence. Do rozmrażania pożywienia nadają się jedynie kuchenki mikrofalowe i piekarniki ze specjalną funkcją defrost. Ta wygodna i szybka metoda ma jednak pewne wady. Mięso może nie być równomiernie rozmrożone, a na brzegach – wręcz mocno podgrzane. Ta metoda, choć bardzo wygodna, ma jedną wadę. Gwałtowne podniesienie temperatury w mięsie może prowadzić do szybkiego namnażania się bakterii. By uniknąć zatrucia należy więc jak najszybciej poddać je dalszej obróbce termicznej.
Te sprawdzone przepisy pozwalają na to, by mięso rozmrozić w miarę szybko, choć należy pamiętać, że nie stanie się to w 5 minut. To ile rozmraża się mięso, zależy od wybranej metody. Najszybciej rozmraża się mięso w mikrofalówce. Dlatego, jeśli chcesz wykorzystać mięso w tym momencie, najlepiej odmrozić je właśnie w ten sposób. Najdłużej zabiera czasu odmrażanie w lodówce, może zająć to nawet całą dobę. Dlatego to metoda przydatna, gdy planujesz posiłki z dużym wyprzedzeniem. Warto pamiętać, że mięso nigdy nie powinno być rozmrażane bezpośrednio na blacie lub w ciepłej wodzie. To grozi zbyt dużym namnażaniem się niebezpiecznych bakterii.
Rozmrażać w taki sposób można każdy rodzaj mięsa:
- mięso wieprzowe, np. schab wieprzowy, karkówkę,
- kurczaka i indyka,
- wołowinę np. polędwicę,
- ryby,
- mięso mielone.
Aby mrożenie żywności, przechowywanie i jej rozmrażanie było zdrowe oraz bezpieczne, musimy przestrzegać jednej bardzo ważnej zasady. Nigdy nie zamrażamy ponownie już rozmrożonych produktów spożywczych, gdyż ich spożycie może doprowadzić do zatrucia wieloma szkodliwymi patogenami. Jeśli rozmrozisz zbyt dużą porcję mięsa, najpierw poddaj ją obróbce termicznej, a dopiero później ponownie zamrażaj.
Podsumowując, jak rozmrozić mięso? Jeśli zależy ci na czasie, wstaw kawałek mięsa do chłodnej wody albo do mikrofali. Jeśli planujesz przyrządzić danie dopiero na następny dzień, najlepiej pozostaw mięso na noc w lodówce.