Jak rozmrozić drożdże? Co jeszcze warto wiedzieć?
Drożdże to jednokomórkowe mikroorganizmy eukariotyczne, które zaliczamy do królestwa grzybów. Najczęściej wykorzystywane są w kuchni do przygotowania wypieków oraz stosowane są jako składnik do produkcji alkoholów powstających na skutek fermentacji cukrów. Najbardziej powszechnym wykorzystaniem drożdży jest przygotowania ciasta drożdżowego, z którego możemy upiec pyszne ciasto lub pizzę. Czy drożdże można mrozić? Zarówno drożdże, jak i ciasto drożdżowe można mrozić, warto podzielić je na mniejsze kawałki, zawinąć w folię spożywczą i włożyć do zamrażarki - drożdże dzięki specyficznej budowie przetrwają także w bardzo niskich temperaturach. Zamrożone drożdże możesz przechowywać nawet do 6 miesięcy. W dalszej części poznasz sprawdzony sposób na rozmrażanie ciasta drożdżowego oraz drożdży.
Jak sprawdzić czy drożdże są świeże? Świeże drożdże powinny cechować się delikatną wilgotnością, jednak nie powinny być lepkie i lejące się. Ich zapach powinien być przyjemny, delikatnie drożdżowy. Kostka drożdżowa nie powinna być popękana oraz przesuszona. Nieświeże drożdże będą pokryte nalotem oraz pleśnią.
A więc jak rozmrozić drożdże? Najlepszym sposobem na rozmrożenie drożdży jest pozostawienie ich w miseczce i pozwolenie na samodzielne rozmrożenie (najlepiej miseczkę wstawić do lodówki, jednak wydłuży to czas rozmrażania drożdży). Najbardziej popularnym sposobem jest dodatnie do drożdży ciepłej (ale nie zbyt gorącej) wody lub mleka (płyn wybierz w zależności od potrawy, którą chcesz przygotować, jeśli drożdże mają służyć do przygotowania pizzy, wybierz wodę, natomiast do ciasta drożdżowego wybierz mleko).
Drożdże to jednokomórkowe organizmy, które zaliczane są do królestwa grzybów. Drożdże stanowią doskonałe źródło wielu cennych składników odżywczych, które spożywane w odpowiednich ilościach korzystanie wpływają na funkcjonowanie naszego organizmu. Do witamin obecnych w drożdżach zaliczyć możemy większość witamin z grupy B, natomiast do składników mineralnych fosfor, żelazo, selen, potas, wapń, magnez oraz cynk. Drożdże bogate są w biotynę, która spożywana w odpowiednio ilości sprawia, że włosy stają się sprężyste i mniej wypadają. Drożdże chętnie wykorzystywane są również do przygotowania domowych maseczek, które działają oczyszczająco oraz kojąco.
Podsumowując: wiesz już jak szybko oraz jak najlepiej rozmrażać drożdże mrożone. Prosty sposób na rozmrażanie drożdży wymaga odrobiny cierpliwości. Drożdży nie należy natomiast rozmrażać w mikrofalówce, ponieważ stracą one swoje właściwości spulchniające i ciasto przygotowane z takimi drożdżami nie wyrośnie. Warto również wiedzieć, że drożdży raz rozmrożonych nie powinno mrozić się powtórnie. Po zamrożeniu drożdży warto opisać opakowanie, w którym się znajduje (na opakowaniu warto podać datę mrożenia - pozwoli to dokładnie oszacować ile czasu drożdże są zamrożone). Drożdże chętnie wykorzystane są również do przygotowania pysznych wypieków - dlatego warto posiadać ich zapas w domu. Ciasta przygotowane na bazie drożdży mrożonych niczym nie różnią się od wypieków przygotowanych z drożdży świeżych.