Jak rozmrażać chleb? Co jeszcze warto wiedzieć?
Chleb jest jednym z najpopularniejszych składników polskiej diety. Dostępnych jest wiele różnych rodzajów pieczywa:
- pszenne,
- żytnie
- orkiszowe,
- owsiane
Można też dostać chleb mieszany. Jednak najpopularniejsze jest pieczywo pszenne. To właśnie po nie sięgają najczęściej. Chleb może gościć w codziennej diecie, jednak warto sięgać po ten pełnoziarnisty, który jest dobrym źródłem błonnika.
Mrożony chleb jest doskonałym sposobem na przedłużenie świeżości tego wypieku. Chleb z zamrażalki nie nadaje się do jedzenia zaraz po wyciągnięciu, trzeba go najpierw odmrozić. Poznaj sprawdzony sposób.
Zamrażanie chleba, to świetny sposób na przedłużenie jego świeżości. Jednak jak rozmrażać chleb szybko? Możesz to zrobić w bardzo prosty sposób:
- Włożyć chleb do lodówki na całą noc.
- Nagrzej piekarnik do 170 stopni C i włóż chleb na kilka chwil, przed jego wykorzystaniem. Dzięki podpiekaniu w piekarniku chleb jest chrupiący i miękki. Możesz też włożyć kromki chleba do tostera. Podzielenie pieczywa na niezbyt grube kromki przed zamrożeniem znacznie przyspiesza samo rozmrażanie i zmniejsza ryzyko marnowania żywności. Kromki szybko rozmrozisz w tosterze. Wiele tego rodzaju sprzętów wyposażonych jest w opcję odmrażania. Możesz również ustawić urządzenie na opcję standardowego opiekania pieczywa.
- Niektórzy rozmrażają chleb również w kuchence mikrofalowej, jednak wtedy pieczywo staje się gumowe i niesmaczne, dlatego warto z niego zrezygnować. Jednak jest to najszybszy sposób na rozmrażanie chleba. Pojedynczą kromkę lub bułkę rozmrozisz w niej w jedną minutę. Dlatego wiele osób używa go jako świetnego pomysłu na kryzysowe odmrażanie.
Chleb można też rozmrozić, pozostawiając go na blacie. Jednak jest to sposób dość długotrwały. Potrwa co najmniej 12 godzin. Dodatkowo, używając go, należy odpowiednio zabezpieczyć blat, gdyż będzie się na nim gromadzić woda.
Pamiętaj, aby nigdy ponownie nie zamrażać raz rozmrożonego chleba. Sprawi to, że pieczywo będzie suche i czerstwe.
Jak odpowiednio zamrozić chleb w domu? Najlepiej sprawdza się do tego chleb krojony. To łatwy sposób na poporcjowanie go, dzięki czemu można odmrozić, tyle ile potrzebujemy. Zamrażaj pieczywo, kiedy jest jeszcze świeże. Przygotuj torebki przeznaczone do zamrażania żywności. Najlepiej sprawdzą się w tej roli woreczki strunowe. Na każdej torebce napisz rodzaj pieczywa oraz datę, dzięki czemu łatwiej będzie zorganizować zawartość zamrażarki, a Ty nie będziesz mieć wątpliwości, czy możesz jeszcze skorzystać z pieczywa. Pieczywo włóż do torebek. Zanim szczelnie zamkniemy opakowania z bułkami i chlebem powinniśmy pozbyć się ze środka powietrza. Dokładnie zamykamy torebki z pieczywem i wkładamy je do zamrażalnika. Nie należy trzymać pieczywa w zamrażalniku dłużej niż przez kilka miesięcy. Jeśli przekroczysz ten czas, może dojść do przemrożenia chleba. Na torebce zacznie zbierać się lód, a na samym bochenku mogą pojawić się charakterystyczne, suche obszary. Jeśli zdecydujesz się na zjedzenie takiego pieczywa, nic ci nie grozi, jednak nie będzie ono już smakować zbyt dobrze.