Jak przyrządzić szpinak mrożony? Co jeszcze warto wiedzieć?
Szpinak to niezwykle cenne warzywo, które zdecydowanie powinieneś włączyć do swojej diety. Zawiera on spore dawki witamin, składników odżywczych i antyoksydantów, a także żelaza. Zatem, jak przyrządzić szpinak mrożony?
- Na patelni rozgrzej odrobinę oleju rzepakowego.
- Zeszklij krótko drobno pokrojoną cebulę i czosnek przeciśnięty przez praskę.
- Dodaj szpinak mrożony i duś na niewielkim ogniu przez 20 minut.
- Dopraw do smaku i podawaj z daniem głównym.
Skoro już wiesz, jak zrobić szpinak mrożony z czosnkiem wykorzystaj ten pomysł i przygotuj go na obiad. Będzie to dobry pomysł na dodatek do wielu dań obiadowych, ale też jako jego główny składnik.
Poznaj mój przepis na tartę z łososiem i szpinakiem, która będzie świetnym pomysłem na obiad w rodzinnym gronie, a także na imprezę ze znajomymi. Tarta nie musi być tylko przygotowana na słodko, jak to zazwyczaj bywa. Wytrawna tarta jest równie pyszna.
Tarta z łososiem i szpinakiem może być podawana na ciepło, ale na zimo będzie równie dobra, dlatego możesz zapakować ją i zabrać do pracy czy szkoły jako pyszny, pożywny lunch.
Zatem jak zrobić tartę z łososiem i szpinakiem?
Mój dzisiejszy przepis będzie bardzo ekspresowy, ponieważ skorzystam z gotowego ciasta francuskiego.
To jest mój szybki pomysł na obiad, gdy czas goni w ciągu dnia. Polecam zawsze mieć rulon gotowego ciasta w lodówce, nie wiemy, kiedy się przyda, a można z niego przygotować pyszne rzeczy.
Oprócz ciasta francuskiego będę potrzebować jeszcze szpinak, może to być szpinak baby, który jest delikatniejszy, łosoś i dodatki. Ja postawiłam na pomidorki koktajlowe, które idealnie pasują do całej tarty oraz pokruszony ser feta.
Skoro mamy już wszystko możemy zaczynać, obiad dla 5-6 osób, który powstanie w 30 minut.
Wystarczy, że ciastem wyłożysz okrągłą blachę do pieczenia, na osobnej patelni podsmażysz krótko szpinak, następnie dodaj kawałki łososia i przełóż farsz na ciasto francuskie.
Tartę przygotowuję zazwyczaj z łososiem wędzonym, nic nie stoi jednak na przeszkodzie, aby był to łosoś surowy. To zależy od Twoich preferencji żywieniowych. W misce wymieszaj śmietankę z jajkiem i odrobiną mąki, zalej całą tartę i delikatnie wymieszaj.
Na samą górę dodaj przekrojone pomidorki koktajlowe, upiecz tartę w piekarniku przez 25 minut w 180 st. C. Pod koniec dodaj pokruszony ser feta, piecz do jego rozpuszczenia. Możesz zamienić go na ser mozzarella.
To jest moja propozycja farszu do tarty, nic nie stoi jednak na przeszkodzie, aby go zmienić. Nieraz traktuję tartę jako danie, które przyjmie resztki z mojej lodówki, na które nie mam pomysłu, w połączeniu z tartą będzie to pyszny obiad. Skoro już wiesz, co zrobić z mrożonego szpinaku i umiesz go dobrze przyrządzić, wykorzystaj go w swojej kuchni i przekonaj się, jak pyszny jest smażony szpinak.