Jak przyrządzić perliczkę?

Jak przyrządzić perliczkę? Najczęściej sięga się po pieczoną wersję tego specjału. Podobnie jak do pozostałych mięs drobiowych, doskonale pasują do niej cytrusy. Poniżej prosty przepis na perliczkę pieczoną w pomarańczach:
- Przygotuj ziołową pastę: do miseczki wlej oliwę i sok z cytryny, dodaj ulubione zioła. Całość dokładnie wymieszaj.
- Perliczkę umyj i osusz. Odkrój nadmiar skóry.
- Do środka włóż kawałki pokrojonej pomarańczy i obrane i lekko rozgniecione ząbki czosnku.
- Mięso natrzyj pastą ziołową. Mięso zawiń w folię spożywczą i wstaw do lodówki na 3 godziny.
- Mięso przełóż do naczynia żaroodpornego i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 st. C przez 50 minut.