Jak przyrządzić królika na obiad? Co jeszcze warto wiedzieć?
Polska zaliczana jest do czołowych producentów mięsa króliczego w Europie. Jednak zdecydowana większość, bo aż 90% przeznaczana jest na eksport do innych krajów. Królik to mięso, które nie gości w polskim menu zbyt często. Warto to jednak zmienić, gdyż jest delikatne, smaczne i lekkostrawne. Jednak możesz zastanawiać się: jak przyrządzić królika na obiad? Oto kilka sprawdzonych sposobów:
- Królik w sosie własnym - duszony w jarzynach, lekki i niezwykle delikatny.
- Królik duszony w śmietanie - ma wielu zwolenników, ze względu na smaczny sos.
- Potrawka z królika - świetna alternatywa dla tej z drobiu.
- Królik pieczony- najlepiej w aromatycznej marynacie.
- Rosół z królika - niezwykle aromatyczny i zdrowy.
- Pasztet z królika - z warzywa, dobry na zimno i na ciepło.
Jeśli szukasz inspiracji na smaczne dania, koniecznie sięgnij po wyróżnione propozycje na tej stronie. Znajdziesz tam niejeden przepis na królika. Dowiesz się z nich nie tylko jak zrobić królika na obiad, ale także jak odpowiednio go przygotować przed obróbką.
Mięso królika to doskonały pomysł na uroczysty obiad. Królik jest pyszny i dobry da zdrowia. Wiele osób unika jednak dań z jego udziałem, ze względu na strach, że będzie niezbyt smaczny. Dlatego warto zapoznać się z ciekawymi propozycjami na jego podanie. Najlepszy królik to ten duszony. Jest smaczny, ale również niezwykle lekkostrawny. Możesz dusić go samodzielnie lub z dodatkiem śmietanki. To sprawdzony przepis na wspaniałe danie z królika.
Polacy zjadają bardzo mało mięsa królika. Szacuje się, że w ciągu całego roku zwykle na nasze talerze trafia tylko 0,5 kg tego mięsa. Tak niskie spożycie wynika z przyzwyczajeń kulinarnych Polaków. Nadal najchętniej wybieramy drób i wieprzowinę. Nie bez znaczenia są też uprzedzenia wobec jedzenia mięsa z królika. Dla znacznej części królik stanowi raczej domowego pupila, czy słodką maskotkę, więc jego jedzenie nie wchodzi w grę. Przez długi czas mówiło się również o tym, że jest to raczej mięso dla osób biednych. Przez co wiele osób wciąż nie chce po nie sięgać. Warto to jednak zmienić.
Mięso z królika należy do mięs białych, łatwostrawnych, delikatnych i soczystych. Mięso królicze zawiera wysoki procent kwasu linolenowego. Jest on podobny do tego, który jest obecny w mięsie i wątrobie ryb żyjących w tak zwanych wodach zimnych. Badania pokazały, że spożywanie kwasu linolenowego doskonale wpływa na organizm człowieka i zmniejsza ryzyko schorzeń układu sercowo-naczyniowego. Królicze mięso bogate jest w liczne związki mineralne, m.in. miedź, cynk, kobalt, żelazo, które zapobiegają niedokrwistości oraz chorobom skóry.
Jak wybierać mięso z królika? Jeśli zdarzy ci się dostać świeżo ubitego królika, sprawdź, czy jego zad jest pulchny i mięsisty, a wątróbka ma kolor czerwony bez plam, czy mięso jest różowe i lśniące, a oczy błyszczące. Powinien mieć również elastyczne nogi, które dają się zginać w stawach. Tłuszcz powinien mieć kolor biały, nigdy żółty. Raczej unikaj mięsa o ciemnej barwie, czy z dużą ilością żył i włókien.