Jak przyrządzić karpia? Co jeszcze warto wiedzieć?
Ryby to idealny pomysł na zdrowy obiad pełen witamin, a co najważniejsze kwasów omega 3, które Polacy spożywają w bardzo niewielkich ilościach.
Średnie spożycie ryb w Polsce niestety wciąż jest niskie i wynosi tylko około 12 kg/rok na osobę. Polacy najczęściej sięgają po mintaja, śledzie i makrelę. Są to zdecydowanie najtańsze gatunki ryb, często zapominamy o dorszu, łososiu lub halibucie, które charakteryzują się wysoką zawartością kwasów omega 3 w swoim składzie.
Według WHO, czyli Światowej Organizacji Zdrowia, każdy z nas powinien spożywać 250 g ryb dwa razy w tygodniu lub suplementować kwasy omega 3, szczególnie chodzi tutaj o kwasy, które należą do tzw. niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych – EPA, DHA. Nasz organizm nie jest w stanie ich syntetyzować samodzielnie, dlatego tak ważna jest podaż w żywności. Kwasy te działają przeciwzapalnie, zmniejszają ryzyko chorób sercowo- naczyniowych, które są główną przyczyną śmierci na Świecie.
Dlatego szczególnie zachęcam do włączenia ryb do swojego codziennego jadłospisu, wyjdzie to nam tylko na dobre.
Koniecznie poznaj mój przepis na karpia i przekonaj się jak przyrządzić karpia w piekarniku w swoim domu.
- Przygotuj filety z karpia, odpowiednio go filetując i pozbawiając niepotrzebnych części takich tak głowa, trzewia i płetwy.
- Umyj kawałki ryby i osusz.
- Skropl rybę sokiem z cytryny, dodaj pieprz i odrobinę soli. Odstaw rybę do lodówki.
- Następnie obtocz rybę w mące i usmaż na rozgrzanej patelni z olejem rzepakowym przez około 7 minut z każdej strony.
Karp przygotowany w ten sposób jest zdecydowanie wystarczający, jeśli jednak chcesz, dodaj do niego sos cytrynowy, który idealnie pasuje nie tylko do karpia, ale i do wszystkich ryb.
Dzisiaj przedstawię Wam przepis na sos cytrynowy do dania z karpia, który idealnie pasuje do każdego rodzaju ryb. Wystarczy, że masło rozpuścisz w rondelku, po chwili dodasz czosnek przeciśnięty przez praskę, pamiętaj o tym to bardzo ważne, ponieważ dopiero wtedy wydobywa się z niego niesamowity aromat. Następnie wlej sok z cytryny, cały czas podgrzewaj na niewielkim ogniu i mieszaj tak, aby sos się nie przypalił, a jedynie zrobił się delikatnie kremowy. Na samym końcu dodawaj stopniowo śmietankę, po chwili nasz pyszny sos cytrynowy do ryby jest gotowy. Wykorzystaj go do grillowanej ryby lub pieczonej w piecu. Pamiętaj, że ryby są niezwykle zdrowe, jednak istotne jest też to, jak je przygotujesz. Postaw na pieczenie w foli, w rękawie lub grillowaniu bez tłuszczu, nie polecam smażenia na głębokim tłuszczu lub obsmażania na patelni. Skoro już znasz mój szybki i łatwy przepis i wiesz, jak zrobić karpia i sos cytrynowy. Przygotuj ten prosty, a zarazem najlepszy obiad, będzie to dobry pomysł na posiłek dla całej Twojej rodziny i przekonaj się, jak smaczny jest pieczony czy smażony karp.