Jak przyrządzić kanie?

- Schabowy z kani: Na początku pozbądź się trzonków kani. Pozostałe kapelusze oczyść i dopraw solą i pieprzem. Następnie panieruj w mące, rozbełtanym jajku i bułce tartej i usmaż na rozgrzanym oleju.
- Zupa z kani: Potrzebny będzie bulion, włoszczyzna, cebula, czosnek, przyprawy i oczywiście kapelusze. Na oleju podsmaż cebulę z czosnkiem. Dodaj starte na tarce warzywa i smaż razem kilka minut. Teraz dodaj pokrojone kapelusze kani i ponownie chwilę smaż. Na koniec wlej bulion, dopraw do smaku majerankiem i całość zagotuj.
- Kania w cieście: Oczyszczone kapelusze zalej mlekiem i zostaw na noc w lodówce. Następnego dnia przygotuj ciasto naleśnikowe- jajka wymieszaj z mlekiem, w którym moczyły się kapelusze, mąką i proszkiem do pieczenia. Obtaczaj kapelusze w cieście i smaż na rozgrzanym tłuszczu.