Jak przyrządzić gęś? Co jeszcze warto wiedzieć?
Jak przyrządzić gęś? Najpopularniejszym sposobem na jej przygotowanie jest jej upieczenie. Staje się wtedy smaczna, aromatyczna i soczysta. A oto prosty przepis na gęś:
- Gęś umyj, delikatnie osusz i wyciągnij z niej podroby.
- Gęś natrzyj solą, pieprzem, majerankiem, kminkiem i czosnkiem.
- Jabłka obierz i pokrój w kostkę, wymieszaj z majerankiem. Jabłka włóż do środka gęsi.
- Gęś przełóż do naczynia żaroodpornego i piecz w piekarniku nagrzanym do 160 stopni przez 4 godziny i 30 minut.
- Po tym czasie temperaturę zwiększ do 200 stopni i piecz mięso przez 30 minut.
Gęś pieczona w piekarniku to doskonały pomysł na naprawdę wykwintne danie. Doskonale sprawdzi się na uroczysty obiad dla całej rodziny - to idealne rozwiązanie na święta. Najczęściej na stołach gości gęś pieczona faszerowana. Nadziewana jest jabłkami, gruszkami, a nawet cytrusami. Pieczona w całości doskonale prezentuje się na stole.
Jeśli zastanawiasz się jak upiec gęś, która będzie pyszna, a przy tym niezbyt skomplikowana, koniecznie sięgnij do wyróżnionych propozycji na tej stronie. Znajdziesz tam niejeden przepis na to jak zrobić gęś, która będzie dobra. To najlepsza opcja na wspaniały uroczysty posiłek.
Gęś to ptak hodowlany, który w kulinariach zalicza się do dziczyzny. A to dlatego, że jest ptakiem tzw. wolnego chowu - nie urośnie w klatce i do tego, by cieszył się dobrym zdrowiem, potrzebuje wybiegu. Nie jest to mięso, które pojawia się na stołach często. Gęś pieczona to danie, które kojarzy się z wykwintnymi obiadami. Nic dziwnego, jest ciężko dostępna, niezbyt tania, a przy tym jej przygotowanie wymaga dość sporo czasu. Jednak wszystko to rekompensuje jej znakomity smak, który rozpieszcza wszystkie kubki smakowe. Mięso przygotowane w piekarniku jest niezwykle delikatne i soczyste. Warto dodać do niej odrobinę przypraw, które wspaniale podkreślą smak tego dania. Gęsi kojarzone są z listopadem - to właśnie wtedy często gościły na stołach. Ma to swoje logiczne wyjaśnienie. Gęś pochodząca z listopadowego uboju ma białe, delikatne mięso, dlatego właśnie w listopadzie pieczona gęś smakuje najlepiej.
Gęś dobrze jest upiec w specjalnej żeliwnej brytfannie. Naczynie to nagrzewa się powoli i równomiernie. Dzięki temu utrzymuje stałą temperaturę i gęś dobrze się upiecze, mięso się nie wysuszy i będzie odpowiednio chrupiące z wierzchu. Żeliwna brytfanna do pieczenia gęsi powinna mieć pokrywę. Chodzi o to, aby zatrzymać aromat i odpowiednią wilgotność mięsa.
Niezwykle istotne jest również, to jak długo powinna się piec gęś. To mięso, które potrzebuje dość długiej obróbki termicznej, by później zachwycać delikatnym mięsem i wspaniałym aromatem. Na to ile czasu spędzi w piekarniku, wpływa jej waga. Każdy 1 kilogram to 1 godzina pieczenia. Gęś ważąca 3 kilogramy powinna więc spędzić w piekarniku 3 godziny.
Warto wiedzieć, że gęsina to mięso dość tłuste, dlatego nie powinno pojawiać się w menu każdego dnia. W mięsie gęsi znajdują się bezcenne kwasy omega-3 i omega-6, które wpływają na prawidłową pracę m.in. serca i mózgu. Ale to nie wszystko, ponieważ wpływają również na obniżenie złego cholesterolu. Poza tym gęsina jest źródłem witamin, przede wszystkim A, E, PP oraz tych z grupy B, zwłaszcza niacyny.