Jak przyrządzić cielęcinę?

Cielęcinę jak każde inne mięso możesz usmażyć, upiec lub dusić.
- Aby przygotować cielęcinę smażoną dobrze rozgrzej patelnię grillową. Następnie umieść na niej mięso cielęce (ważne, aby nie było zbyt zimne, dlatego warto wcześniej wyciągnąć je z lodówki). Mięso smaż przez około 3-3,5 minuty z każdej strony.
- Aby przygotować cielęcinę duszoną mięso zamarynuj w ulubione przyprawy na około 12 godzin. Cielęcinę przełóż do naczynia do pieczenia i obłóż je tłustymi dodatkami (np. boczkiem). Cielęcinę piecz w piekarniku nagrzanym do 180 – 190°C przez około 20-25 minut.
- Do przygotowania cielęciny duszonej cielęcinę pokrój w kostkę i usuń z niej błony. Cebulę obierz i posiekaj w piórka. Marchew obierz i pokrój w plasterki. Cukinię umyj i pokrój w półplasterki. Na patelni rozgrzej masło i podsmaż na nim cielęcinę przez około 5 minut. Dodaj cebulę i smaż przez około 3 minuty. Zawartość patelni przełóż do garnka i dodaj bulion. Zagotuj i dodaj marchewkę oraz cukinię. Całość dopraw do smaku solą oraz pieprzem i duś na małym ogniu przez około 40 minut. Cielęcinę mieszaj od czasu do czasu.