Jak przyrządzić cielęcinę? Co jeszcze warto wiedzieć?
Mięso cielęce posiada wiele zastosowań w kuchni. Udziec świetnie sprawdzi się do przygotowania steków, sznycla, zrazów czy pieczeniu. Nerkówkę warto wykorzystać do duszenia oraz do pieczenia. Natomiast łopatkę warto poddać duszeniu lub przygotować z niej pyszne kotlety mielone. W dalszej części dowiesz się jak przygotować cielęcinę. Cielęcina pieczona lub duszona to doskonały pomysł na obiad dla całej rodziny. Sprawdzony przepis na cielęcinę jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Aby przygotować miękką cielęcinę warto przestrzegać kilku zasad. Mięso cielęce jest dość chude, dlatego podczas obróbki termicznej łatwo je wysuszyć.
A więc jak przyrządzić cielęcinę? Cielęcinę jak każde inne mięso możesz usmażyć, upiec lub dusić.
- Aby przygotować cielęcinę smażoną przygotuj kawałek mięsa cielęcego oraz szczyptę soli. Na początek dobrze rozgrzej patelnię grillową. Następnie umieść na niej mięso cielęce (ważne, aby nie było zbyt zimne, dlatego warto wcześniej wyciągnąć je z lodówki). Mięso smaż przez około 3-3,5 minuty z każdej strony. Pod koniec smażenia mięso dopraw do smaku solą. Usmażone mięso zdejmij z patelni i pozostaw je na 5 minut, aby powstałe soki zgęstniały.
- Aby przygotować cielęcinę duszoną przygotuj mięso cielęce oraz przyprawy (np. czosnek, oregano, rozmaryn oraz tymianek). Mięso zamarynuj w ulubione przyprawy na około 12 godzin. Cielęcinę przełóż do naczynia do pieczenia i obłóż je tłustymi dodatkami (np. boczkiem). Cielęcinę piecz w piekarniku nagrzanym do 180 – 190°C przez około 20-25 minut. Do pieczenia warto wykorzystać cielęcinę, która zawiera większą ilość tłuszczu.
- Do przygotowania cielęciny duszonej przygotuj mięso cielęce, 2 średnie marchewki, małą cukinię, małą cebulę, odrobinę soli oraz pieprzu, 1 płaską łyżkę masła oraz pół szklanki bulionu warzywnego. Cielęcinę pokrój w kostkę i usuń z niej błony. Cebulę obierz i posiekaj w piórka. Marchew obierz i pokrój w plasterki. Cukinię umyj i pokrój w półplasterki. Na patelni rozgrzej masło i podsmaż na nim cielęcinę przez około 5 minut. Po tym czasie dodaj cebulę i smaż przez około 3 minuty (cebula powinna się delikatnie zeszklić). Następnie zawartość patelni przełóż do garnka i dodaj bulion. Zagotuj i dodaj marchewkę oraz cukinię. Całość dopraw do smaku solą oraz pieprzem i duś na małym ogniu przez około 40 minut. Cielęcinę mieszaj od czasu do czasu.
Cielęcina to mięso, które posiada jasnoróżowy kolor i delikatnie kwaskowaty zapach. Mięso cielęce prawie całkowicie pozbawione jest tkanki tłuszczowej. Cielęcina stanowi także doskonałe źródło białka oraz innych składników odżywczych, które spożywane w odpowiedniej ilości korzystanie wpływają na funkcjonowanie organizmu. Mięso cielęce jest mięsem niskokalorycznym, dlatego warto włączyć je do diety osób dbających o sylwetkę. Cielęcina stanowi dobre źródło witamin z grupy B, głównie tiaminy, ryboflawiny, kobalaminy oraz niacyny. W mięsie znajdziemy również niektóre składniki mineralne, do których możemy zaliczyć żelazo, fosfor, potas oraz sód. Wysoka zawartość żelaza pochodzącego z cielęciny może sprawdzić się w walce z anemią spowodowaną niedoborem żelaza.
Podsumowując: wiesz już jak zrobić cielęcinę smażoną, pieczoną oraz duszoną. Najlepsza cielęcina doskonale sprawdzi się jako obiad dla całej rodziny. Warto podać ją z ziemniakami oraz surówką przygotowaną na bazie świeżych warzyw.