Jak przyrządzić boczniaki? Co jeszcze warto wiedzieć?
Boczniaki to grzyby hodowlane, które charakteryzują się dużą zawartością białka. Są smaczne i dobre dla zdrowia. Jednak wiele osób zastanawia się jak przyrządzić boczniaki, by były smaczne.
Istnieje kilka możliwości co zrobić z boczniaków:
- Usmażyć - jako dodatek do makaronów, zwłaszcza w daniach azjatyckich, a także jajecznicy.
- Poddusić - w ulubionym sosie, idealnie nadają się do ziemniaków, czy kaszy.
- Przygotować z nich flaczki.
- Zgrillować i podawać w sałatce.
- Panierować i podawać jako kotlety lub nuggetsy.
- Zamarynować je.
Unikaj smażenia boczniaków na głębokim tłuszczu. To może zepsuć ich strukturę, dodatkowo sprawia, że stają się bardzo ciężkostrawne, a tego w większości chce się uniknąć. Ciekawym sposobem na przygotowanie tych grzybów jest ich smażenie w cieście naleśnikowym. Wiele osób, które szuka idealnego zamiennika mięsa sięga po panierowane boczniaki - można do panierki używać nie tylko bułki tartej, ale również pokruszonych chipsów. Jeśli szukasz ciekawych inspiracji na to jak przygotować posiłki z dodatkiem tych grzybów, koniecznie sprawdź proponowane przepisy na dania z boczniaków z tej strony.
Boczniaki to duże, jadalne grzyby w kształcie muszli ostryg. Można je spotkać nie tylko w lasach, ale też w parkach i ogrodach, od listopada nawet do lutego (jeśli zima jest łagodna). W sklepach sprzedawane są boczniaki hodowlane. Na rynku dostępnych jest wiele ich odmian, na przykład:
- boczniaki ostrygowate,
- boczniaki królewskie,
- boczniaki perłowe.
Grzyby te mają mięsisty smak i są często używane jako przyjazny weganom zamiennik mięsa w niektórych przepisach. Boczniaki stanowią doskonałą alternatywę dla nieco już spowszedniałych pieczarek. Są równie uniwersalne, znalezienie ich w sklepach nie stanowi większego problemu, a do tego charakteryzują się ciekawszą, bardziej chrupką strukturą.
Boczniak ma wiele właściwości leczniczych. Jedną z nich jest obniżanie poziom cukru we krwi. Substancje zawarte w tych grzybach wzmacniają ściany naczyń krwionośnych, a także mogą zmniejszyć ciśnienie w gałkach ocznych. Spożywanie boczniaka wzmacnia również odporność naszego organizmu. Boczniaki są pełne innych przeciwutleniaczy, które pomagają zapobiegać uszkodzeniom spowodowanym przez wolne rodniki i stres oksydacyjny. Dzięki zawartości substancji przeciwutleniających regularne spożywanie boczniaków pomaga zmiatać wolne rodniki. Niestety, przez obecność dość ciężkostrawnych związków nie powinny go jeść dzieci poniżej 7. roku życia, osoby starsze i z dolegliwościami ze strony układu pokarmowego. Dla innych częste jedzenie boczniaków jest bezpieczne, także dla wątroby i nerek. Na tej podstawie naukowcy doszli do wniosku, że regularne sięganie po boczniaki może mieć niezwykłe walory medyczne. Powinny jednak na niego uważać osoby z dną moczanową, gdyż boczniaki są źródłem puryn - związków, które w tej jednostce należy zminimalizować.
Teraz gdy już wesz jak się robi pyszne dania na bazie boczniaków, możesz użyć ich, by oczarować wszystkich domowników. Boczniaki, to grzyby niezwykle zdrowe, a odpowiednio przygotowane wspaniale sprawdzają się na co dzień.