Jak przyprawić mięso z jelenia? Co jeszcze warto wiedzieć?
Mięso z jelenia podobnie jak dziczyzna jest niezwykle aromatyczne i soczyste, dlatego, jeśli będziesz mieć możliwość, koniecznie go spróbuj.
Wcześniej warto wiedzieć, jak przyprawić mięso z jelenia, idealne będą tutaj zioła takie jak do dziczyzny, te sprawdzą się najlepiej.
Zatem, czym przyprawić mięso i jakie najlepiej przyprawy użyć?
W tej sytuacji postaw na tymianek, rozmaryn, ziele angielskie, cząber, kolendrę czy pietruszkę.
Te przyprawy wydobędą niesamowity smak z naszego mięsa.
Będzie to idealna domowa, marynata do jelenia.
Comber z jelenia to nic innego jak część lędźwiowa, która jest niezwykle aromatyczna i delikatna w smaku.
Dziczyzna należy do mięsa, które zawiera dużo minerałów i witamin.
Dodatkowo jest niskokaloryczna oraz chuda, nie zawiera zbyt dużej ilości tłuszczu.
Pomimo to comber jest niezwykle soczysty i kruchy, gdy zostanie odpowiednio przygotowany.
Nie ma się co dziwić, że comber z jelenia jest coraz bardziej popularny w restauracjach.
Dzisiaj przedstawię Ci przepis na comber z jelenia, dzięki któremu w prosty sposób przygotujesz mięsny posiłek dla całej rodziny.
Do jego przygotowania oprócz dobrego kawałka mięsa będziesz potrzebować cebulę, odrobinę oleju rzepakowego i do najważniejsze wino, idealnie sprawdzi się tutaj czerwone wino wytrawne lub półwytrawne, dodatkowo bulion warzywny.
Możesz skorzystać z bulionu warzywnego dobrej jakości w szklanym słoiczku. Nie polecam przygotowywać bulionu z kostek rosołowych. Zawierają one duże ilości soli w swoim składzie. Dodatkowo charakterystyczne przyprawy, które potęgują smak, a dziczyzna jest niesamowicie pyszna. Postaw na ziele angielskie, jałowiec, pieprz i sól.
Zatem, jak zrobić comber z jelenia w domu?
W pierwszej kolejności rozgnieć wszystkie przyprawy w moździerzu. Mięso oczyść i natrzyj przyprawami, dodaj odrobinę oleju i odstaw do lodówki na godzinę czasu.
W brytfance rozgrzej olej rzepakowy, wrzuć pokrojoną w pióra cebulę i dodaj po chwili mięso, krótko obsmaż w piekarniku, podlewając co jakiś czas bulionem.
W pierwszym etapie pieczenia ustaw temperaturę na 200 stopni, następnie wlej wino, a temperaturę zmniejsz do mniej więcej 180 st. C. Tak przygotowane mięso duś przez 30 minut, w tym czasie nasze mięso przejdzie aromatem alkoholu i ziół.
Gdy mięso będzie delikatne i kruche dodaj odrobinę mąki i wymieszaj z wywarem, dzięki temu powstanie niezwykle aromatyczny sos. I tak naprawdę to wszystko, nasz pyszny comber dziczyzny jest dobry i gotowy do spożycia.
Skoro już znasz mój sprawdzony przepis i wiesz, jak przyrządzić dziczyznę, przygotuj ją w swoim domu i zaskocz całą rodzinę. Przekonaj się, jaki jest smaczny.
Będzie to najlepszy pomysł na obiad lub kolację w rodzinnym gronie.