Jak przyprawić mięso na hamburgery?? Co jeszcze warto wiedzieć?
Burgery, to jedno z tych dań, które cieszy się ogromną popularnością, odkąd tylko przybyło do polskich restauracji, czy domów. Nic dziwnego, ta smaczna kanapka z kotletem na bazie mięsa mielonego, warzywami i sosami wypełniona jest po brzegi wspaniałym smakiem. To zasługa nie tylko odpowiednich dodatków, ale również dobrze przyrządzonego mięsa. A to zadanie, które wielu osobom przysparza ogromnego wyzwania. Jak więc najlepiej przyprawić mięso na hamburgery?
To jak należy przyprawić mięso na hamburgery, zależy od wielu czynników:
- rodzaju mięsa,
- metody obróbki,
- preferencji.
Zwykle do przygotowania hamburgerów używa się mięsa wołowego, jednak miłośnicy lżejszej kuchni wybierają także drób. A więc jak przyprawić mięso na hamburgery?
- mięso wołowe — świetnie sprawdzają się: kmin, kolendra, pieprz, papryka, tymianek, rozmaryn, gorczyca, goździki, cynamon, czosnek, kminek, anyż
- mięso wieprzowe — dobrze sprawdza się: pieprz, skórka z cytryny, papryka ostra, czosnek, koper, natka pietruszki
- drób — świetnie komponuje się: chili, czosnek, cebula, kolendra i bazylia.
Wszystkie przyprawy możesz dowolnie mieszać, dzięki temu uzyskasz mieszankę dopasowaną idealnie do swoich preferencji To idealny sposób na to, jak przygotować smaczne mięso mielone w domu. Coraz częściej można zdobyć specjalne mieszanki przypraw również w sklepach, jednak najlepiej zrobić domowe. Dzięki temu można zyskać nie tylko pyszne kotlety, ale również dobre dla zdrowia.
Porcja mięsa mielonego uformowana jest w płaski, okrągły placek, następnie usmażona lub upieczona bez panierki na ruszcie. Ten kotlet nieznacznie różni się od popularnych w Polsce kotletów mielonych, czy klopsów. Jednak formowanie mięsa do hamburgerów nie jest trudne. Wystarczy tylko nieco spłaszczyć okrągłego kotleta. Tradycyjne mielone przyprawia się raczej z umiarem, sięgając po sól, pieprz, czosnek, czy gałkę. Jeśli chodzi o burgery, to można z nimi zaszaleć. Im bardziej aromatyczne mięso, tym ciekawszy smak kanapki. Dlatego wiele osób eksperymentuje, dodając również nieco mniej oczywiste dodatki, jak np. skórka z cytryny, która, choć nie kojarzy się z kotletami, wspaniale dopełnia mięsny smak.
Wiele osób zastanawia się jak przygotować kotleta, który nie będzie zbyt twardy. Żeby hamburger był soczysty, zamiast dodawać jajko — jak zaleca wiele przepisów na hamburgery — wystarczy dobrze je wyrobić (jak na pasztet), dodając partiami trochę schłodzonego rosołu — to sprawi, że burger nie będzie twardy. Z tak przyrządzonej wołowiny formujemy burgery i smażymy je na grillu.
Teraz gdy już wiesz, z jakimi przyprawami należy wymieszać mięso na hamburgery, możesz cieszyć się pysznym domowym fast foodem, w nieco zdrowszej odsłonie. A jeśli brakuje Ci pomysłu na to, jak zrobić domowe burgery wołowe, wieprzowe, czy drobiowe, inspirację na pyszne dania znajdziesz w tym wpisie. Burgery można przygotowywać również z ryb, czy pominąć dodatek mięsa całkowicie i zastąpić go kotletem roślinnym. Nawet kotlety bezmięsne można jednak przyprawiać w taki sam sposób. Wato, jednak dodać do środka nieco wędzonej papryki, by podkręcić ich smak.