Jak przyprawić łososia? Co jeszcze warto wiedzieć?
Ryby wciąż goszczą na polskich stołach zbyt rzadko. Niestety przegrywają one z mięsem, głównie tym czerwonym. Warto to zmienić, gdyż w przeciwieństwie do niego, dostarczają one niezwykle zdrowych kwasów tłuszczowych. Jednak, by ryby mogły być częścią posiłków, najpierw należy je polubić. Ciężko to zrobić, gdy nie wiemy, jak je odpowiednio przyprawić. Warto więc znaleźć swój ulubiony sposób na pyszną rybę. Dobrze zacząć od łososia, gdyż jest on jedną z najbardziej wartościowych ryb. Łatwo go dostać i pasuje do naprawdę dużej ilości dań. Łosoś to ryba o niezwykle intensywnym smaku. Nie potrzebuje wielu dodatków, jednak niektóre zioła i przyprawy wyjątkowo podkreślają jego smak. A więc jak przyprawić łososia? Oto najlepsze sposoby:
- Koperkiem - to przyprawa, która nieodłącznie kojarzy się z łososiem. Dodaje mu lekkości i wspaniale się z nim łączy.
- Sokiem z cytryny - cytrusowe nuty pasują do każdej ryby, dlatego świetnie sprawdzą się również w przypadku łososia.
- Czosnkiem- idealnie pasuje do łososia, zwłaszcza pieczonego. Warto natrzeć go ząbkiem czosnku przed obróbką.
- Sosem sojowym - wspaniale nadaje się do marynowania ryby ze względu na swój głęboki smak i dużą słoność.
- Pieprzem ziołowym - to idealny dodatek nadający rybie świeżości.
Oczywiście to, czym przyprawić najlepiej zależy od preferencji, a także obróbki termicznej. Inne zioła sprawdzą się do smażenia, a inne do pieczenia. Długo pieczony łosoś wspaniale sprawdza się z czosnkiem i koperkiem, a ten smażony wspaniale komponuje się z marynatą na bazie sosu sojowego i pieprzu ziołowego. Do przyprawiania tej ryby można też użyć innych, mniej popularnych przypraw. Łososia można marynować z dodatkiem sosu chili, czy musztardy. Wszystkie świeże i lekkie przyprawy pasują do ryby dobrze. Jeśli chcesz polubić ryby, eksperymentuj z różnymi przyprawami i ziołami. Możesz łososia tylko lekko nacierać lub marynować, we wcześniej przygotowanej marynacie oraz solance.
Przyprawy do łososia można dostać również w formie gotowych mieszanek. Jednak warto pamiętać, że najlepsze są te przygotowywane samodzielnie. To dlatego, że gotowe mieszanki zwykle zawierają spory udział soli, co nie jest korzystne, gdyż wtedy łatwo jest z nią przesadzić w diecie.
Czy warto sięgać po łososia? Jak najbardziej! Łosoś jest bardzo cennym składnikiem, który warto wprowadzić do swojej diety. Wysoka zawartość wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3, aminokwasów, łatwo przyswajalnego białka oraz wartościowych witamin i minerałów wyjątkowo korzystnie wpływa na utrzymanie prawidłowego funkcjonowania organizmu. Łosoś to jedna z najsmaczniejszych i zarazem najbardziej wartościowych ryb świata. Ta tłusta ryba bogata jest w wielonasycone kwasy omega-3. Zawiera też duże ilości białka – w 100 g znajdziemy go aż 20 g.
Teraz gdy już wiesz, jak doprawić rybę i jakie zioła do łososia sprawdzą się najlepiej, możesz sięgać po dania na jego bazie. Nie wiesz, jakie wybrać? Koniecznie sprawdź bazę inspiracji na tej stronie, która pomoże Ci odnaleźć pyszne i szybkie danie na bazie łososia, które z powodzeniem wykorzystasz w codziennym menu.