Jak przyprawić gęś do pieczenia? Co jeszcze warto wiedzieć?
Szykuje się ważna okazja lub święto rodzinne? Koniecznie postaw na gęś, jednak w pierwszej kolejności dowiedz się jak przyprawić gęś do pieczenia, potrzebna będzie nam tutaj marynata do gęsi pieczonej. Postaw na marynatę z dodatkiem jałowca, majeranku, rozmarynu, i czosnku przeciśniętego przez praskę, śmiało możesz dodać wino, które nada charakterystyczny, głęboki smak, aby nasza gęś w całości przygotowywana w piekarniku.
Poznaj mój przepis na gęś pieczoną z jabłkiem i żurawiną to danie, które nie tylko nada się na rodzinne spotkania podczas obiadu. Warto pamiętać o tym przepisie podczas świąt, które zbliżają się wielkimi krokami. Przepis na gęś z jabłkiem i żurawiną będzie idealnie pasował na święta. Wbrew pozorom przepis jest bardzo prosty, wymaga tylko odrobinę cierpliwości.
Będziesz potrzebować gęś w całości, jabłka, żurawinę, olej rzepakowy i przyprawy. Ja postawiłam na klasyczne, czyli sól i pieprz dodatkowo majeranek i tymianek, które idealnie pasują do delikatnego mięsa.
O rodzaju jabłek zadecyduj sam. Możesz wybrać Gala, które charakteryzują się niesamowitą chrupkością, soczystością i słodkim smakiem, z kolei Ligol będzie wyróżniał się kwaskowatym posmakiem. Sama polecam jabłka, które idealnie nadają się na ten przepis, oczywiście mowa tutaj o naszej polskiej, starej odmianie jabłek, jaką jest Antonówka. Są niezwykle aromatyczne, a jej owoce pachną już z daleka. Idealnie nadają się do jesiennych przetworów czy wypieków. Obojętnie, na którą wersję się zdecydujesz, Twoja gęś faszerowana będzie pyszna.
Zatem, jak zrobić gęś pieczoną?
W pierwszej kolejności gęś dokładnie umyj i oczyść. Olej wymieszaj z przyprawami. Następnie natrzyj gęś na wierzchu i odłóż do lodówki na kilka godzin, dzięki temu mięso będzie niezwykle aromatyczne. W tym czasie jabłka obierz ze skóry, usuń gniazda nasienne i pokrój na mniejsze kawałki. Nadziej gęś jabłkami i żurawiną i przełóż do brytfanki. Upiecz gęś w piekarniku przez 2-3 godziny w 180 – 200 stopniach.
Warto pamiętać, że czas pieczenia gęsi w piekarniku zależy od jej wielkości i masy. To jest najlepszy sposób na to, aby wiedzieć ile czasu powinniśmy ją przygotowywać.
Mięso z gęś podobnie jak z kurczaka należy do chudych gatunków, jest to źródło łatwo przyswajalnego, pełnowartościowego białka. Mięso drobiowe dostarczy do naszego organizmu dodatkowo spore ilości witamin z grupy B, witaminę A, D, E. Faszerowana gęś to idealny pomysł na wykwintny obiad w gronie rodzinny lub znajomych. Skoro już wiesz czym doprawić gęś i jaki jest czas pieczenia mięsa, wykorzystaj mój sprawdzony przepis i przekonaj się, jaka jest dobra.