Jak przygotować szynkę do wędzenia? Co jeszcze warto wiedzieć?
Nie masz pomysłu na domowe wędliny i nie wiesz, jak je przygotować? Koniecznie poznaj mój przepis i przekonaj się jak przygotować szynkę do wędzenia.
- Mięso włóż do worka wędzarskiego.
- Zawiń sznurkiem i odstaw do wędzenia.
- Osuszaj szynkę przez około 3-4 h w temperaturze 30 stopni.
- Następnie zwiększ temperaturę do 40 stopni i wędź szynkę przez 3 godziny.
- Później zwiększ temperaturę do 70 stopni i wędź przez 1,5 h.
Sam widzisz, że przygotowanie mięsa nie jest trudne. Będzie to idealny pomysł na domową wędlinę bez konserwantów.
Śmiało możesz wykorzystać mój przepis, ale jeśli wolisz szynkę bardziej gotowaną, niż wędzoną to poznaj mój przepis na szynkę z szynkowara z żelatyną, będzie to dobry, domowy dodatek do pieczywa, który jesteś w stanie przygotować sam w swoim domu.
Mój dzisiejszy prosty przepis powstaje zaledwie z kilku składników, które bez problemu dostaniesz w każdym sklepie. Musisz zaopatrzyć się w dowolne mięso, ja tym razem skorzystałam z łopatki wieprzowej, dodatkowo żelatyna, czosnek i odrobina cukru. Zatem, jak zrobić szynkę z szynkowara z żelatyną?
W pierwszej kolejności mięso pokrój w kostkę, dopraw do smaku i dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę. Następnie, dodaj cukier i żelatynę, stopniowo dolewaj zimną wodę (około 1 litra). Dokładnie wmasuj przyprawy do mięsa, odstaw mięso do lodówki na całą noc.
Tak przygotowane mięso przełóż do foli w szynkowarze i ubijaj, aby całość się zmieściła.
Zamknij szynkowar i ustaw temperaturę 80-90 stopni Celsjusza, gotuj szynkę przez około 90 minut, po tym czasie nasza szynka z szynkowara z żelatyną będzie dobra do spożycia.
Moja pyszna w smaku, szybka i łatwa w przygotowaniu szynka powstaje tak naprawdę z jednego składnika, czyli z mięsa, które jest źródłem łatwo przyswajalnego, pełnowartościowego białka. Dostarczy nam ono do naszego organizmu dodatkowo spore ilości witamin z grupy B, witaminę A, D, E. Jeśli chcesz, aby nasza domowa, smaczna szynka była nieco bardziej delikatna i lekkostrawna wykorzystaj z mięsa z piersi z kurczaka.
Skoro już znasz mój przepis na szynkę z szynkowara z żelatyną, koniecznie wykorzystaj go w domu. Będzie to dobry pomysł na obkład do Twojego pieczywa. Dzięki samodzielnemu przygotowaniu takiego dodatku masz pewność, że Twoje posiłki są wolne do barwników i konserwantów, które teraz coraz częściej goszczą w naszej żywności. Dbając o swoje zdrowie, zadbaj o to, aby Twoje pożywienie było wolne od tych syntetycznych składników. Nasza domowa, smaczna szynka będzie idealnie smakować na świeżym, chrupkim pieczywie. Zadbaj, aby było ono na zakwasie o jak największym udziale mąki pełnoziarnistej. Skoro już wiesz, jak przygotować i doprawić mięso przed wędzeniem koniecznie podaj je swojej rodzinie.
Nie pozostało mi nic innego jak życzyć Ci smacznego!