Jak przygotować łososia?

Mięso z łososia możesz przygotować na kilka sposobów:

- Możesz go ugotować na parze. Łososia opłucz pod bieżącą wodą, osusz oraz dopraw do smaku. Do parowaru lub garnka nalej wodę i zagotuj ją. W koszyczku do gotowania na parze lub na sicie ułóż rybę. Koszyk lub sito umieść nad gotującą się wodą. Całość gotuj na parze przez około 25 minut.

- Łososia możesz również upiec. Filety z łososia umyj i osusz. Osuszone filety ułóż na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia. W miseczce wymieszaj olej lub oliwę z przyprawami. Mieszanką przypraw posmaruj filety z łososia. Rybę piecz w piekarniku nagrzanym do 200°C przez około 15-20 minut.

- Łososia możesz także usmażyć. Łososia umyj i osusz ręcznikiem papierowym. Mięso dopraw do smaku ulubionymi przyprawami. Na patelni rozgrzej odrobinę oleju, rybę ułóż skórą do góry i smaż przez około 4 minuty. Następnie przełóż rybę na drugą stronę i smaż kolejne 4 minuty. Usmażoną rybę podawaj z ulubionymi dodatkami.

Zobacz pytania podobne do jak przygotować łososia?

To może wydać Ci się interesujące

Jak przygotować łososia? Co jeszcze warto wiedzieć?

Łosoś to doskonała propozycja na obiad dla całej rodziny. W dalszej części dowiesz się jak przyrządzić świeżego łososia. Łososia warto podać z dodatkiem gotowanych lub pieczonych ziemniaków, a także z surówką przygotowaną na bazie świeżych sezonowych warzyw, przetworów lub kiszonek. Sprawdzony przepis na łososia jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego.

A więc jak przygotować łososia? Mięso z łososia możesz przygotować na kilka sposobów:

- Możesz go ugotować na parze. W tym celu przygotuj łososia, ulubione przyprawy oraz warzywa (np. brokuła, kalafiora, marchew oraz ziemniaki). Łososia opłucz pod bieżącą wodą, osusz oraz dopraw do smaku. Do parowaru lub garnka nalej wodę i zagotuj ją. W koszyczku do gotowania na parze lub na sicie ułóż rybę oraz oczyszczone i pokrojone na mniejsze kawałki warzywa. Koszyk lub sito umieść nad gotującą się wodą. Całość gotuj na parze przez około 25 minut.

- Łososia możesz również upiec. W tym celu przygotuj filet z łososia, oliwę z oliwek lub olej roślinny oraz ulubione przyprawy. Filety z łososia umyj i osusz. Osuszone filety ułóż na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia. W miseczce wymieszaj olej lub oliwę z przyprawami. Mieszanką przypraw posmaruj filety z łososia. Rybę piecz w piekarniku nagrzanym do 200°C przez około 15-20 minut.

- Łososia możesz także usmażyć. W tym celu przygotuj łososia, ulubione przyprawy oraz odrobiną oleju. Łososia umyj i osusz ręcznikiem papierowym. Mięso dopraw do smaku ulubionymi przyprawami. Na patelni rozgrzej odrobinę oleju, rybę ułóż skórą do góry i smaż przez około 4 minuty. Następnie przełóż rybę na drugą stronę i smaż kolejne 4 minuty. Usmażoną rybę podawaj z ulubionymi dodatkami.

Surowy łosoś zaliczany jest do tłustych ryb morskich i zawiera spore ilości witamin oraz składników mineralnych, które korzystnie wpływają na funkcjonowanie naszego organizmu. W łososiu znajdziemy spore ilości białka, które jest łatwo przyswajalne. Białko w organizmie człowieka wykorzystywane jest do tworzenia tkanki mięśniowej, a także odpowiada za uczucie sytości po posiłku. Dodatkowo łosoś stanowi bogactwo wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3. Spożywanie kwasów tłuszczowych omega-3 korzystanie wpływa na pracę układu krążenia, pomaga utrzymać prawidłowe ciśnienie tętnicze krwi oraz wspiera funkcje układu nerwowego. W łososiu znajdziemy również niektóre witaminy z grupy B, witaminę A, witaminę E oraz witaminę D. Do składników mineralnych obecnych w łososiu możemy zaliczyć potas, fosfor, selen, wapń, żelazo, magnez, cynk, fluor oraz jod.

Podsumowując: wiesz już jak zrobić łososia na różne sposoby. Ryba pieczona, smażona lub gotowana na parze świetnie sprawdzi się jako danie obiadowe dla całej rodziny. Łososia warto podać z ziemniakami oraz surówką przygotowaną na bazie świeżych, sezonowych warzyw. Rybę możesz przyprawić ulubionymi przyprawami - warto wykorzystać również sok z cytryny, który doskonale komponuje się z potrawami z wykorzystaniem ryb.

Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto