Jak przygotować karpia? Co jeszcze warto wiedzieć?
Smaczny karp to ryba chętnie podawana podczas świąt Bożego Narodzenia. W dalszej części dowiesz się jak zrobić karpia na święta i nie tylko. Przepis na karpia smażonego jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Produkty spożywcze niezbędne do jego przygotowania dostępne są w większości sklepów spożywczych.
A więc jak przygotować karpia? Doskonałym pomysłem na wykorzystanie karpia w kuchni jest ugotowanie zupy rybnej z dodatkiem warzyw. Kolejnym pomysłem na wykorzystanie karpia jest przygotowanie galarety rybnej - przepisy na ryby w galarecie są bardzo proste w przygotowaniu, dlatego bez obawy możesz przygotować je na wigilię. Dania z karpia możemy przygotować także w formie dobrego obiadu rodzinnego - karpia pieczonego, smażonego na patelni czy gotowanego. Aby posiłek był urozmaicony, podaj go z kaszą, ryżem lub ziemniakami oraz surówką z sezonowych warzyw, lub z kapustą kiszoną. Karpia można także uwędzić i podawać jako przystawkę.
Jak przyrządzić karpie na święta? Najczęściej na święta podawany jest karp smażony w panierce. Możemy jednak wykonać smaczną galaretę rybną. A jak usmażyć karpia na święta? Mięso ryby umyj, dokładnie osusz ręcznikiem papierowym, oprósz solą oraz pieprzem. Rybę obtocz w mące i strzep jej nadmiar. Na patelni rozgrzej olej. Rybę smaż na oleju rzepakowym z dwóch stron. Filet z karpia smaż od strony skóry przez około 5 minut, następnie odwróć go na drugą stronę i smaż 3 minuty. Dzwonki z karpia smaż na rozgrzanym tłuszczu po 5-6 minut z jednej strony.
Karp zaliczany jest do ryb słodkowodnych z rodziny karpiowatych. W środowisku naturalnym występuje np. W zlewiskach Morza Czarnego, Kaspijskiego i Aralskiego, jednak w celach konsumpcyjnych hodowany jest również w zbiornikach. Karp w naturalnych warunkach może osiągać długość około 1 metra i wagę ponad 30 kg. Karp ze względu na swoje zastosowanie w kuchni zaliczany jest do najważniejszych ryb gospodarczych. Karp to ryba średnio-tłusta. Cechuje się dużą zawartością wielonienasyconych kwasów tłuszczowych z rodziny omega-3 i omega-6. Odpowiednia podaż wielonienasyconych kwasów tłuszczowych może korzystanie wpływać na pracę mózgu oraz zmniejszać ryzyko wystąpienia udaru mózgu. Karp stanowi także źródło niektórych witamin z grupy B, wapnia, fosforu, potasu, żelaza i sodu. Znajdziemy w nim także spore ilości łatwo przyswajalnego białka zwierzęcego. Fosfor, który jest obecny w karpiu, zaliczany jest do składników mineralnych. Pełni on w naszym organizmie wiele funkcji. Fosfor bierze udział w mineralizacji kości oraz zębów. Dodatkowo uczestniczy w przemianach tłuszczów i węglowodanów.
Podsumowując: wiesz już, co możesz przygotować z karpia. Możesz go usmażyć i podać podczas obiadu rodzinnego lub jako jedną z potraw świątecznych. Pysznego karpia możesz również podać w formie galarety lub zupy rybnej. Mięso z karpia warto włączyć do swojej diety, ponieważ zawiera spore ilości składników odżywczych, które spożywane w odpowiednich ilościach korzystanie wpływają na funkcjonowanie organizmu.